BORBA ZA FUKUSHIMU

Ne zna se hoće li pumpe za vodu proraditi

19.03.2011 u 18:32

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku enrgiju (IAEA) priopćila je u subotu da se ne zna hoće li pumpe za vodu u oštećenim japanskim nuklearnim elektranama proraditi kada se ponovno uspostavi napajanje električnom energijom

Graham Andrew, viši dužnosnik IAEA, također je na konfrenciji za tisak rekao da je ukupno stanje oko elektrane Fukushima Daiichi slično onome od petka.


'Napori da se vrati električne struja u postrojenju se nastavljaju. Nadamo se da će struja danas biti vraćena u reaktor 2 preko kojeg će se potom vratiti struja u reaktor 1', rekao je. 'Ne znamo jesu li pumpe za vodu oštećene i hoće li raditi kada se vrati struja'.

On je rekao da se voda pumpa kroz reaktore 5 i 6, koji su manje oštećeni od ostala četiri reaktora te nuklearne centrale i ne predstavljaju neposrednu opasnost. Na krovovima tih dijelova postrojenja izbušene su rupe kako bi se minimalizirao rizik od eksplozije vodika, rekao je.

Razine radijacije u većim japanskim gradovima nisu se znatnije promijenile od petka i ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi, rekao je.

IAEA je također ispravila svoje priopćenje, objavljeno ranije u subotu, da je Japan već zabranio prodaju prehrambenih proizvoda iz područja Fukushime. IAEA je izvijestila da je Japan utvrdio prisutnost radiokativnog joda u proizvodima iz područja u okolici oštećenih nuklearnih elektrana te da sada razmatra moguću zabranu njihove daljnje prodaje.