SKANDAL ZAHVATIO PAPINA SURADNIKA

'Ne želim 16-godišnjake nego mlađe, 14-godišnjaci su OK'

26.05.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Kako javlja talijanski list La Stampa, pedofilski skandal koji posljednjih nekoliko godina snažno trese Katoličku crkvu sve je bliži papi Bendiktu XVI. Naime, u Italiji je uhićen 51-godišnji svećenik Ricardo Seppia, župnik u selu koje pripada nadbiskupiji kardinala Angela Bagnasca, koji zajedno s papom Benediktom radi na reformama kojima Vatikan pokušava iznaći odgovor na svu silu seksualnih skandala u Crkvi

Ricarco Seppia je uhićen 13. svibnja u selu Sastri Ponente nedaleko od Genove zbog sumnji u kaznena djela pedofilije i zloupotrebe opojnih droga. Istražitelji su, naime, tajno snimali svećenikove telefonske pozive te su ga

uhvatili kad je od marokanskog dilera droge naručivao dječake za seksualne odnose.

'Ne želim 16-godišnjake nego mlađe. Četrnaestogodišnjaci su OK. Traži dečke koji imaju problema u obitelji', rekao je u jednom od tih razgovora svećenik Seppia svom dileru.

Prema izvorima bliskim istrazi, Seppia je svom prijatelju – bivšem kolegi iz sjemeništa – rekao da su gradski šoping centri najbolja mjesta za nalaženje maloljetnika za seks. Svećenika Seppiju službeno se sumnjiči za pokušaj seksualnog zlostavljanja maloljetnog ministranta te zato što je mijenjao neutvrđenu količinu kokaina za seks s mladićima starijim od 18 godina.

Uhićeni svećenik se prilikom ispitivanja branio šutnjom te je zadržan u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja (ne)djela i utjecaja na dokazni postupak.

Sam dokazni materijal sastoji se od najmanje 50 SMS poruka i telefonskih razgovora. Prema zasad dostupnim podacima, čini se da je svećenik stupao u kontakt s dječacima preko dilera droge te im plaćao za seks kokainom ili im davao – 50 eura.

'Istražitelji su nam puštali snimke svećenika koji je govorio zastrašujuće stvari o našoj djeci, stvari koje su tako strašne da ih ne mogu ni ponoviti', rekao je La Stampi jedan od roditelja zlostavljanih dječaka.

Kardinal Angelo Bagnasco, koji je direktno nadređen svećeniku Ricardu Seppiji, nakon uhićenja svog podređenog sastao se s papom Benediktom XVI i zatražio 'blagoslov za svoju nadbiskupiju' u svjetlu najnovijih optužbi, dodavši da 'poput svakog oca osjeća veliku bol kad vidi sina, odnosno svećenika koji nije vjeran svom pozivu'.