STIER U ŽENEVI

'Ne zabranjujemo pobačaj, tražimo zaštitu LGBT osoba'

27.02.2017 u 13:50

Bionic
Reading

'Mi proširujemo, a ne sužavamo naše aktivnosti u promicanju ljudskih prava. Što se tiče naše vjerodostojnosti, mi danas zastupamo ono što smo najavljivali i zastupali tijekom predizborne kampanje. Poznato je što je stav HDZ-a oko zaštite života, poznato je što je stav HDZ-a oko definicije braka', izjavio je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier prilikom sudjelovanja na visokom segmentu 34. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi

'Međutim, apsolutno odbacujem dezinformacije da će Vlada promijeniti Zakon o pobačaju. To je premijer više puta rekao da neće učiniti, ja sam to potvrdio u subotu, potvrđujem to i danas', rekao je Stier.

Na Vijeću za ljudska prava u Ženevi, izvijestio je hrvatski šef diplomacije, Hrvatska je naglasila da proširuje aktivnosti u promicanju ljudskih prava.

'Tražili smo zaštitu kršćana i drugih vjerskih manjina koje su progonjene upravo zbog toga što pripadaju toj vjerskoj manjini, u zemljama gdje se ne poštuje vjerska sloboda. Isto tako, nažalost, moram reći da postoje još države UN-a gdje je homoseksualnost kazneno djelo. Mi smo danas tražili dekriminalizaciju homoseksualnosti jer smatramo da se mora poštivati ljudsko dostojanstvo svake osobe, pa naravno, tako i LGBT osobe. Tražili smo zaštitu prava žena i djevojčica, i da se jače angažiramo svi u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama', izjavio je Stier.

Podsjetimo, na raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije Hrvatska je po prvi put službeno zauzela konzervativan stav. U stajalištu Republike Hrvatsle na nacrt dokumenta o prioritetima EU u međunarodnim forumima za ljudska prava navodi se da ne tumače sve države jednako termin 'seksualno i reproduktivno zdravlje i prava' te da 'Hrvatska tumači taj termin na način da ne uključuje abortus'.

Osim toga, naglašava se da će RH 'posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji je definiran kao zajednica žene i muškarca te, kao takav, prirodna i temeljna jedinica društva'.