RADMAN HND-U

'Ne špijuniramo svoje zaposlenike'

11.10.2013 u 17:03

Bionic
Reading

Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, očitovao se na zahtjev HTV-ova ogranka SNH i HND-ova ogranka HTV-a po pitanju prijetnji i pritisaka na djelatnicu HRT-a Marinu Pavičić koja je nakon samoubojstva Snježane Abdurahmanović odlučila izaći u javnost s navodnom pozadinom priče koja ju je dovela do suicida

U vrlo osornom odgovoru, kojeg je tportal.hr u posjedu, Radman uopće dovodi u pitanje temeljem čega mu se sindikat i društvo novinara uopće obraćaju.

'Postavlja se pitanje u kojem svojstvu se obraćate oko predmeta, odnosno provedbe postupka u vezi s radnicom Marinom Pavičić. U skladu sa Zakonom udruge su ovlaštene djelovati samo u onom okviru za koji su registrirane, a prema Zakonu o radu udruga, odnosno Sindikat može u radnim sporovima kod poslodavca, kao i na sudu, zastupati svoje članove. Imenovana radnica nije članica HND-a, kao ni članica Sindikata novinara', navodi Radman.

Drži da slučaj Marine Pavičić spada u radno-pravno područje i da se ona potpisom ugovora o radu obvezala na poštivanje zakonskih propisa i općih akata HRT-a.

'O njihovom poštivanju odlučuje poslodavac u skladu s njegovim pravima i obvezama iz radnog odnosa. Radnik ima pravo i uživa sudsku zaštitu ako smatra da su mu prava povrijeđena odlukom poslodavca', tvrdi Radman.

Zdenko Duka, predsjednik HND-a, kaže kako je vidio Radmanov odgovor i da njime nikako nije zadovoljan jer zaobilazi suštinu problema.

'Radman zaobilazi ono što je bitno, a fokusira se na pravničke igre jer Pavičić uistinu nije naša članica jer nije ni novinarka', navodi Duka.

U svom odgovoru prvi čovjek HRT-a osvrnuo se i na optužbe da špijunira zaposlenike, koje je odbacio uz dodatak da 'HRT mora urediti područje informacijske sigurnosti u skladu sa Zakonima RH i drugim općim internim aktima, kao i ostale tvrtke i institucije i to nema veze sa špijuniranjem, prisluškivanjem'.


Novinari nisu okosnica televizije?

Paralelno s prepiskom sa sindikatima i novinarima Superman s Prisavlja, kako se sam predstavio po dolasku na HRT, sprema se i za proces sistematizacije.

Kako neslužbeno doznajemo, obavljen je i sastanak s užim krugom suradnika, a na njemu je navodno rečeno kako 'novinari nisu okosnica televizije'. Sve se glasnije spominje i kako će novinari biti svrstani u četiri ili pet razreda, a uvjeti i kvalifikacije za iste su navodno takvi da će većina završiti u prva dva, što bi u konačnici moglo rezultirati bitno nižim plaćama.