ASHTON ZAPRIJETILA BIH

'Ne riskirajte budućnost svoje zemlje!'

18.04.2013 u 12:42

Bionic
Reading

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je u četvrtak u Sarajevu kako je veoma razočarana sadašnjim političkim blokadama u Bosni i Hercegovini koje priječe napredak te zemlje na putu ka EU, istodobno potvrdivši kako Bruxelles neće odustati od jasnih i odavno postavljenih uvjeta koje BiH mora ispuniti.

'Veoma sam razočarana jer nema nikakvog napretka u BiH otkako sam prije šest mjeseci ovdje bila zajedno s (tadašnjom) američkom državnom tajnicom Hillary Clinton', kazala je Ashton novinarima nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH. Za trenutačne zastoje u BiH optužila je bosanskohercegovačke političare odnosno lidere političkih stranaka, koji su propustili ispuniti obećanja što su ih sami dali, a prije svega provesti presudu Europskog suda za ljudska prava po kojoj BiH mora eliminirati diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Riječ je o presudi iz 2009. godine po tužbi koju su protiv BiH podnijeli Dervo Sejdić i Jakob Finci zbog činjenice da se kao pripadnici nacionalnih manjina ne mogu kandididati za članove Predsjendištva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta. 'Pitanje provedbe presude u slučaju 'Sejdić-Finci' neće nestati. Ono će samo dobiti na značenju i njegovo će rješavanje postati hitnije', kazala je Ashton.

Ponovila je kako je rješavanje tog pitanja preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU, o čemu opet ovisi mogućnost da BiH podnese zahtjev za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Uniji. Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele prošlog je tjedna pokušao još jednom posredovati među liderima sedam najvećih parlamentarnih stranaka u BiH ne bi li se došlo do rješenja, no u tome nije uspio.

'Mogu samo ponoviti žaljenje povjerenika Fuelea zbog toga što političke stranke nisu svoje verbalnu opredijeljenost (za provedbu presude Europskog suda) pretvorili u djela, nego su se umjesto toga koncentrirale na stranačke i etničke interese', kazala je Ashton. Dodala je kako je EU ostaje partner građanima BiH i njihovoj želji za boljim životom, no od njih očekuje da svoje političke vođe 'učine odgovornima i da djeluju'. 'Molim vas da ne riskirate budućnost svoje zemlje', apelirala je Ashton.

Visoka dužnosnica EU tijekom kratkotrajnog boravka u BiH nije se sastala s liderima političkih stranaka, a nakon Sarajeva otputovala je u Srebrenicu. Kako je objašnjeno iz delegacije EU u BiH, cilj njenog odlaska u to mjesto je odati počast Bošnjacima-žrtvama genocida što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba. Nakon kratkotrajnog boravka u BiH Ashton poslijepodne putuje u Zagreb, gdje će se sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima.