VOJISLAV STANIMIROVIĆ

Ne reketarimo Vladu, s njom imamo sporazum!

31.08.2012 u 18:10

Bionic
Reading

Predsjednik SDSS-a, dr. Vojislav Stanimirović, dosad se nije javno izjašnjavao o sukobu predsjednika Josipovića s Miloradom Pupovcem, predsjednikom Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednikom SDSS-a, koji cijeloga kolovoza ne silazi s vrha najatraktivnijih medijskih tema. Ekskluzivno za tportal, iz prve u seriji emisija Osječke televizije posvećenih srpskoj manjini pod nazivom 'Zvona', Stanimirović otvoreno govori o teškim optužbama na račun Milorada Pupovca

Javni obračun s neformalnim vođom Srba u Hrvatskoj, Predsjednik Republike započeo je pismom objavljenim u samostalnom srpskom tjedniku Novosti, prozivajući predsjednika SNV-a, izdavača tog tjednika, za 'reketarenje hrvatske Vlade, monopoliziranje srpstva i stvaranje etnobiznisa radi osobne koristi, pri čemu zapostavlja interese srpske zajednice u Hrvatskoj'.

'Pogledajte Pupovčevu imovinsku karticu'

'Nema nikakvog reketarenja ili etnobiznisa Milorada Pupovca', kaže dr. Stanimirović na početku svoga komentara optužbi koje su sijevnule kao grom iz vedra neba, poslije dvije i pol godine gotovo idiličnih odnosa predsjednika Ive Josipovića s Miloradom Pupovcem, koji ga je i podržao u predsjedničkoj kampanji.
'Mi smo proteklih osam godina s Vladom imali koalicijski sporazum o pomaganju povratničkih sredina i općina s većinskim srpskim stanovništvom, ali to nije nikakav etnobiznis ni reketarenje. Ako podržavamo Vladu, očekujemo od nje određenu pomoć u povratničkim sredinama u vidu obnove infrastrukture i maloga gospodarstva ili nečem drugom. To je klasičan politički dogovor kakav imaju sve koalicijske stranke i tu nema nikakve razlike među nama', pojašnjava Stanimirović, a za pravo mu je dao i potpredsjednik Vlade, Neven Mimica, koji je prije nekoliko dana jasno rekao da nije uočio nikakve naznake bilo kakvog reketa SDSS-a prema Vladi.
Stanimirović ističe kako je Pupovac u politici više od dvadeset godina te da spada među siromašnije političare u Hrvatskoj. 'Onaj, pak, tko ga optužuje da se bavi etnobiznisom te traži da mu se ispita porijeklo imovine, neka mu pogleda imovinsku karticu', predlaže predsjednik SDSS-a.

SDSS nije strana u sukobu

Stanimirović smatra da je to nepotreban konflikt te da SDSS nije strana u sukobu, nego su to SNV i tjednik Novosti, koji ta udruga izdaje. Pojašnjava da SNV okuplja većinu srpske populacije u Hrvatskoj i dok SDSS ima desetak tisuća članova, SNV sa svojim pododborima izabranima u cijeloj Hrvatskoj na izborima za manjinsko vijeće ima oko 1.600 delegata. Stoga ta udruga obuhvaća veći dio srpske zajednice, stranačke i izvanstranačke ljude.
'Mi smo dosta učinili na zaštiti interesa srpske manjine, ali ne i dovoljno. Zato i dalje inzistiramo kod Vlade da se važni životni problemi u povratničkim sredinama rješavaju pozitivno za povratnike i da povratak bude održiv. Na nama je da postavljamo i otvaramo ta pitanja, ali njihova realizacija ovisi isključivo o izvršnoj vlasti. Osjećamo da ne samo što nema dovoljno novca za ostvarenje tih ciljeva, nego nema dovoljno ni političke volje', tumači dr. Stanimirović razloge zašto se za srpsku manjinu nije ostvarilo više u proteklim godinama, amnestirajući od odgovornosti svoga potpredsjednika i predsjednika SNV-a, Milorada Pupovca.