ŠUKER UKLONIO BOJAZAN

'Ne razmišljamo o povećanju PDV-a'

Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Pixell

Ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas kako se o povećanju PDV-a ne razmišlja te istaknuo da treba pratiti što će s bankarskim porezima napraviti zemlje Europske unije.

"Treba vidjeti što će napraviti zemlje EU. Ako svi uvedu bankarski porez zašto i mi ne bismo uveli", rekao je ministar Šuker u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Što se tiče povećanja PDV-a, o tome nitko ne razmišlja", istaknuo je izrazivši mišljenje da prostora za novo porezno opterećenje nema.

Na novinarski upit strahuje li od pada kreditnog rejtinga, Šuker je rekao da će se ulaskom Hrvatske u EU rejting povećati, a kamatna stopa pasti za 1,5 do 2 posto.

Na upit novinara je li se osjetio prozvanim kada je guverener HNB-a Željko Rohatinski u medijima izjavio da se on "brine o interesu građana a ne politikantski kao neki političari", Šuker je rekao da se ne osjeća prozvanim. Potvrdio je da stalno komunicira s guvernerom Rohatinskim, dodajući kako misli da ključne poteze uvijek usuglase. "On je svjestan moje pozicije i pozicije predsjednice vlade, ali kolega Rohatinski u tom kontekstu nije izjavio ništa", kazao je.

Govoreći o gospodarskom rastu, ministar financija istaknuo je da Hrvatska morao otvoriti prostor privatnom kapitalu, potruditi se iskoristiti što više sredstava EU fondova jer je "ekonomski model koji se bazirao na investicijama iz državnog proračuna potrošen".

Na upit da li će iduće dvije godine plaće za državne korisnike i mirovine biti "zacementirane", Šuker je kazao da će to vjerojatno biti tako. Mogu se napraviti nekakve 'pretumbacije' u proračunu, ali obzirom na strukturu proračuna to je vjerojatno tako, kazao je dodajući da moramo pokazati odgovornost prema trošenju novca.

Na konstataciju novinara kako Hrvatska živi na kredit, Šuker je zapitao - što bi bilo da se ne zadužimo, od čega bi isplatiti plaće i mirovine? Podsjetio je na gospodarsko stanje u zemljama EU, izdvojivši Veliku Britaniju koja je, kazao je, došla na deficit od 12 posto.

Na tvrdnju novinara da "naš model od dva desetljeće života na kredit mora doći kraju", Šuker je rekao da je stvar u tome da živimo na onome što zaradimo. Vi ste iz zemlje u kojoj je bilo nemoguće dobiti kredit, došli do toga da se početkom 2000. godine otvorio svijet da može svatko dobiti kreditnu karticu i u takvim uvjetima imate nekontrolirano trošenje, rekao je.

Na novinarsku konstataciju kako su zemlje EU izašle iz recesije, Šuker je rekao da su oni počeli izlaziti iz recesije dok je Hrvatska nešto kasnije ušla u recesiju. "Morate shvatiti da Hrvatska kao mala zemlja s malim gospodarstvom mora čekati velike da izađu iz recesije i povuku i nas. Ako oni ne izađu iz krize mi ne možemo izaći sami, jer je naše gospodarstvo vezano na velike zemlje", kazao je ministar financija Ivan Šuker

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi