MORH I DOMAĆE

'Ne popravljaju samo stranci zrakoplove'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 19.04.2011 18:06
  • Objavljeno 19.04.2011 u 17:52
aero miting avioni

aero miting avioni

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Državni tajnik u Ministarstvu obrane (MORH) Mate Raboteg opovrgnuo je današnje napise u jednom dnevniku u kojima se tvrdi da ministar obrane Davor Božinović traži samo strana poduzeća za održavanje zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) tipa pilatus, kanader i air-tractor umjesto da taj posao daje Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) s kojim MORH ima potpisane ugovore i sporazum o suradnji

'Kada bi te teze bile istinite, one bi bile zabrinjavajuće', rekao je Raboteg i dodao da je ministar obrane na početku mandata naglasio da mu je jedan od prioriteta uključivanje domaćih poduzeća u poslove s MORH-om.

Raboteg je na konferenciji za novinare rekao da se MORH za održavanje kanadera, pilatusa i air-tractora koristi ZTC-om (bivši Zrakoplovno-tehnički zavod u Velikoj Gorici) koji je izdvojen iz sustava Ministarstva i koji posluje kao samostalno poduzeće.

'Sve naše zrakoplove na nižim i jednostavnijim razinama održavanja (prve i druge razine) održavamo u našim bazama, a ZTC održava zrakoplove na trećoj, najzahtjevnijoj razini', rekao je.

Istaknuo je da u MORH-u nabava rezervnih dijelova i potrošnog materijala teče potpuno u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a ZTC za svoje potrebe sam nabavlja dijelove i potrošni materijal, što poslije naplaćuje od MORH-a.

U našim planovima za HRZ predviđeno je da se niže razine održavanja zrakoplova uvijek provode u bazama, a da se za zahtjevnije razine koristi ZTC-om, dodao je Raboteg.

Predsjednik Uprave ZTC-a Zdravko Delić rekao je da je ZTC, otkad je izdvojen iz sustava MORH-a, ovlašten za treći i najzahtjevniji stupanj održavanja zrakoplova hrvatskih Oružanih snaga te da je za to u potpunosti ovlašten. Naglasio je da su na zrakoplovima obavljene sve potrebne preinake i popravci za sljedeću protupožarnu sezonu.

Od šest protupožarnih zrakoplova tipa kanader i šest tipa air-tractor potpuno su spremna po četiri zrakoplova, a ostali će biti spremni do početka prutupožarne sezone, kažu u MORH-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi