MARKETINŠKE PREVARE

Ne nasjedajte na 'čarobne' kugle za rublje

02.11.2010 u 07:15

Bionic
Reading

Dvjestotinjak kuna za tisuću pranja rublja bez deterdženta i omekšivača?! Zvuči odlično, no jesu li reklame za ekološku kuglu za pranje rublja koje možete vidjeti na internetu i televiziji istinite?

Ekološke kugle za pranje rublja bombastično se reklamiraju na televiziji, a može ih se kupiti za dvjestotinjak kuna. Jednom kuglom navodno možete prati rublje tisuću puta bez deterdženta i omekšivača. Štedi energiju, ne izaziva alergije i čuva okoliš za razliku od mirisnih kemikalija koje inače koristimo za pranje odjeće. Da je tako, računica bi bila odlična. No može li ova kugla zaista oprati rublje kao deterdžent? Ne može. Potvrdila nam je to prof. dr. sc. Marica Ivanković s Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Naime proizvođači kažu da ekološka kugla sadrži keramičke kuglice i magnetnu snagu. Jadan od proizvođača čak spominje djelovanje infracrvenih zraka. Sve to, laički rečeno, pomaže vodi da prodre dublje u tkaninu. Magneti smanjuju površinsku napetost vode, čime se prljavština lakše odvaja od rublja.

Rublje miriše? Po čemu? Po magnetima?

No, da je riječ o zavaravanju potrošača, najbolje pokazuje prizor iz TV reklame. Zadovoljna korisnica vadi iz perilice rublje koje je oprala kugla i oduševljeno ga miriše. Nije spomenuto da magneti i keramičke kuglice otpuštaju i miris...

'Neke tvrdnje proizvođača kojima se opisuje djelovanje eko kugle vrlo su upitne i znanstveno neutemeljene. Tako zbunjuje spominjanje infracrvenih zraka te promjena alkalnosti vode pod utjecajem magnetskog polja. Meni se čini da se ipak radi o marketinškoj muljaži koja se prikriva loše odabranim i pogrešno tumačenim znanstvenim spoznajama', rekla je za tportal Marica Ivanković.

Kaže da ispada da se pod utjecajem magnetskog polja od vode može dobiti lužina, što je, prema riječima prof. Ivanković, nonsens.

'Svejedno je stavite li kuglu ili kamen'

Te tvrdnje potvrđuje i američki biokemičar Stephen Lower. Na svojim internetskim stranicama obračunava se sa pseudoznanošću i lažnim reklamiranjem. Koliko su ekološke kugle doista korisne,govori jedna njegova rečenica: 'Najbolje što se može reći o magnetskoj kugli za pranje jest da ona rublje može protresti, no isto možete postići bacite li u bubanj perilice rublja običan kamen. Drugim riječima, ova je naprava bezvrijedna.'

Stoga ne nasjedajte na slatke riječi oglašivača jer čarobna kugla ne pere rublje kao deterdžent. 'Ja zasigurno neću kupiti ovu 'revolucionarnu' kuglu, a isto savjetujem i vama', zaključila je Marica Ivanković.