MINISTRICA PUSIĆ:

'NE na referendumu dalo bi krila lovcima u mutnom'

18.01.2012 u 16:54

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom te su tom prilikom razgovarali o nizu tema – hrvatskom pristupanju Europskoj uniji i regionalnoj suradnji

'Ako sve bude u redu i ako naš referendum u nedjelju dobro prođe, ja ću u ponedjeljak predstavljati Hrvatsku na sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu te ćemo se pridružiti europskog obitelji nacija', rekla je Vesna Pusić.

Carld Bildt je odlučio doći brzo u Hrvatsku odmah nakon formiranja nove vlade jer je želio razgovarati kako dalje u bilateralnom smislu kada je riječ o nastavku suradnje, ali i u širem smislu hrvatskog pristupanja europskoj uniji.

'Hrvatski će narod u nedjelju donijeti odluku o svojoj europskoj budućnosti. Što se nas tiče, mi smo pružali potporu hrvatskom članstvu kroz teža i kroz lakša vremena kroj koja ste prošli i smatramo da će hrvatski glas biti vrlo važan u okviru Vijeća ministara i šire u tijelima Europske unije', rekao je Bildt.

Dodao je i da europske države imaju složenih gospodarskih problema, kako se vidi iz medija, međutim, on smatra da ih je mnogo lakše rješavati zajedno bez obzira na to koliko bili teški.

Na novinarsko pitanje koja bi bila poruka ostatku regije iz Zagreba pred referendum o pristupanju Europskoj uniji, ministrica Pusić je rekla da Hrvatska u nedjelju odlučuje o svojoj sudbini, hoće li si dati šansu za stabilnosti i uspjeh, a to se bez daljnjega prevodi kao članstvo u Europskoj uniji.

Ona smatra da će to će biti poruka i za sve zemlje u regiji i poruka Europskoj uniji jer su u ovom trenutku oči uperene u Hrvatsku i njezinu sposobnost i snagu da taj posao privede kraju i njezinu sposobnost da iskoristi ovu šansu. 'Ukoliko tu dođemo u situaciju u kojem bi mogli ugraditi poraz s vrata pobjede, dodala je, to bi bila vrlo obeshrabrujuća poruka za zemlje u regiji i svakako bi dala krila svim zagovornicima, manje reda, manje transparentnih procedura, manje funkcionalnih institucija ili kraće rečeno svih zagovornicima lova u mutnom', poručila je ministrica Pusić.

Novinare je zanimalo i što Hrvatska može u Europskoj uniji učiniti s obzirom na otvorena pitanja koja ima sa svojim susjedima. Vesna Pusić rekla je da je naša pozicija je da zemlje u regiji trebaju imati sposobnost preuzeti odgovornost sami na sebe i preuzeti odgovornost za regiju.

'Prvi je potez da se otvorena pitanja riješe bilateralno. Kao što je poznato, sa Srbijom imamo cijeli niz problema i, ako smo u stanju, a naravno, potrebna je jedna i druga strana da bi se to moglo riješiti, ako smo sposobni dogovoriti oblik i sadržaj na bilateralnoj razini, onda i neke druge teme mogu doći na red, ako ne, onda ne mogu doći ni na dnevni red. Dakle, to je pristup koji ćemo zagovarati u regiji i koji je i u ovo kratko vrijeme pokazao da je mogući da daje rezultate', rekla je Pusić.