AKCIJA ZELENE AKCIJE

'Ne možemo jesti loptice za golf'

16.12.2009 u 15:31

Bionic
Reading

Aktivisti Zelene akcije, u suradnji s prodavačima na tržnici Dolac, u srijedu u podne obilježili su godišnjicu donošenja Zakona o golf igralištima poručivši: 'Ne možemo jesti loptice za golf!'

Svrha akcije je apel Vladi i Saboru da poduzmu mjere za ukidanje spornog Zakona jer omogućava prenamjenu poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko.

U Zelenoj akciji ističu da je Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja ima Zakon o golf igralištima. Njegovu ustavnost, na zahtjev niza udruga, preispituje i Ustavni sud. Zakon je prije godinu dana donesen 'jedva stečenim i upitnim kvorumom u Saboru', kažu u Zelenoj akciji.

Zakon je donesen po hitnoj proceduri bez ikakve stručne i javne rasprave pod izgovorom ubrzavanja investicija u turizam. Zakon je, kažu u Zelenoj akciji, nepotreban i služi samo za ucjenjivanje lokalnog stanovništva i lokalnih vlasti da prodaju investitorima svoje poljoprivredno i šumsko zemljište u bescjenje.

Prema procjenama, u Hrvatskoj se planira izgraditi šezdesetak igrališta za golf. Posebna opasnost prijeti Istri, gdje se planira graditi velik broj terena koji će ugroziti dolinu rijeke Mirne, te Srđu iznad Dubrovnika gdje je planirana veličina igrališta i popratnih zgrada veličine dubrovačke jezgre. Prema istraživanju koje je proveo Gfk, dvije trećine građana Hrvatske je protiv Zakona o golf igralištima.

Akciju Zelene akcije podržavaju Transparency International Hrvatske, Gong i Zelena Istra.