PROBLEMI S ELEKTRIČNIM GENERATOROM

NE Krško u pogonu tek idući tjedan

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.03.2011 12:13
  • Objavljeno 25.03.2011 u 09:19
KRŠKO

KRŠKO

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/Vecernji list

Zbog poteškoća prilikom pokušaja ponovnog uključenja nuklearke Krško ona će u elektromrežu biti uključenja tek idućeg tjedna

Podrobnim pregledom stanja opreme nakon automatske zaustave u srijedu, 23. 3. , zbog greške u 380-kilovoltnom rasklopnom postrojenju utvrđeno je nekoliko odstupanja na sustavima kao posljedica tranzijenta, stoji u pripoćenju koje je objavljeno na internet stranicama NE Krško. Za otklanjanje utvrđenih odstupanja potrebno je, naveli su, dodatno vrijeme, zbog čega je zasad povratak elektrane u pogon odgođen za sljedeći tjedan.

Odstupanja su se pojavila na uljnom sustavu za brtvljenje električnog generatora, uljnom sustavu motora reaktorske crpke, uljnom sustavu turbinskih ležajeva i na sustavu za pregrijavanje sekundarne napojne vode. U skladu s Nacrtom zaštite i spašavanja ovaj izvanredni događaj je stupnja nula i nema nikakvog štetnog utjecaja na okoliš.

Nuklearka u Krškom u suvlasništvu je HEP-a, a radna dozvola joj istječe 2023. godine, a vlada premijera Boruta Pahora zalaže se za produljenje njena rada za još dvadeset godina te za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom, jer se radi o energiji koju Slovenija zasad ne može nadomjestiti u svojoj energetskoj bilanci.

Nakon dramatičnih događaja u Japanu rekao Pahor je nedavno slovensku javnost pokušao uvjeriti kako je nuklearka sigurna te da je zagovornik da se nuklearna energija i dalje koristi, naravno pod pretpostavkom da se osiguraju svi tehnološki i drugi uvjeti za njeno sigurno korištenje.

Plan o razvoju energetike u sljedećih 20 godina parlament bi uskoro trebao prihvatiti, a predviđeno je da se u njemu nađe i gradnja drugog bloka nuklearke u Krškom. No, budući da i političari naglašavaju da je za gradnju nuklearki važna i 'društvena prihvatljivost' takvih planova za građane, nije isključeno da će za odluku o drugom nuklearnom bloku biti potreban zakon koji treba donijeti parlament, a mogao bi biti testiran i na tzv. zakonodavnom referendumu.

Slovenski stručnjaci za područje nuklearne energije ističu da u Krškom dosad nije bilo nikakvih spomena vrijednih sigurnosnih incidenata, osobito vezanih uz potresnu aktivnost.

Stručnjaci su podsjetili da je američki Westinghouse projektirao nuklearku Krško po američkim protupotresnim standardima, prema kriteriju potresa koji se mogu dogoditi u Kaliforniji, dok su u Sloveniji gotovo isključeni, te da zato Krško ima mnogo protupotresne 'rezerve' kad je riječ o sigurnosti njena rada.

Usprkos tome, čelnik austrijske oporbene Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache zatražio je u srijedu nakon automatskog zaustavljanja nuklearke Krško zatvaranje nuklearke, te ulaganje veta na ulazak Hrvatske u Europsku uniju ukoliko bi Hrvatska ustrajala na održavanju rada nuklearke.

Strache tvrdi kako Krško predstavlja 'stalnu prijetnju' za Austriju. Budući nuklearka, kako tvrdi, leži na trusnom području njezina uporaba je 'krajnje neodgovorna'. On smatra da bi današnje automatsko zaustavljanje nuklearke Krško trebalo pretvoriti u 'trajno isključivanje'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi