CESTARI PROSVJEDUJU

'Ne koljite kravu zbog šnicla! Ne damo HAC!'

  • +10

Prosvjed cestarskog sindikata

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

Bionic
Reading

Dvjestotinjak zaposlenika Hrvatskih autocesta, članova Nezavisnog cestarskog sindikata, krenuli su nešto prije 10 sati s Trga bana Jelačića prema Banskim dvorima, prosvjedujući protiv monetizacije autocesta. Na Markovom trgu poručili su da Vlada nema pravo monetizirati autoceste ni rasporadavati državnu imovinu bez da o tome pita vlasnika te imovine, a to su građani RH

Prosvjednici su nosili transparente 'Reprogramirajte kredit i zadržite upravljanje autocestama', 'Rasprodaja na Trgu sv. Marka', 'Ne koljite kravu zbog 'šnicla'! Ne damo HAC', logotip Plana 21 Kukuriku koalicije koji izgleda kao da se rasipa, te znakove zabranjenog smjera.

Prosvjed je organizirao Hrvatski cestarski sindikat, čiji je predsjednik Mijat Stanić Vladi poručio da do listopada ima vremena odustati od rasprodaje državne imovine. U protivnom će, najavljuje Stanić, sindikalne središnjice organizirati prikupljanje potpisa za održavanje referenduma za ustavne promjene po kojima bi Vlada za svaku prodaju državne imovine morala tražiti suglasnost građana.

'Cilj je referenduma da Vladi svežemo ruke, da više nikad ništa od nacionalnog interesa ne može prodati bez da pita one čije je to vlasništvo, a to su građani', poručio je Stanić.

Ustvrdio je da Vlada ne mora monetizirati hrvatske autoceste nego da postoji niz drugih rješenja, poput reprograma dugova HAC-a ili prodaje dionica HAC-a građanima putem inicijalne javne ponude.

'Na program savjetovanja potrošeno je već više od 50 milijuna kuna, no on govori samo o menetizaciji ne uzimajući u obzir druga rješenje', rekao je Stanić, koji je uvjeren da Vlada već ima kupca za HAC, koji će jeftino dobiti tu tvrtku i iz nje izvlačiti novac.

Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, kazao je pak da je bipartitno vijeće u sektoru cestovnog prijevoza protiv monetizacije autocesta. 'U ovom slučaju ujedinili su se poslodavci i vozači u stavu - nećemo dopustiti monetizaciju autocesta', rekao je Gočin.

Podršku Cestarskom sindikatu iskazale su sve sindikalne središnjice, čiji su čelnici također bili na prosvjedu.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih Ozren Matijašević Vladu je prozvao za neodgovorno i nekvalitetno upravljanje državnom imovinom.

'Vlada se ponaša kao da je država šoping centar usred sezone sniženja. Nastavlja s rasprodajom državne imovine, režući granu na kojoj sjedi i umanjujući šanse za gospodarski oporavak', ocijenio je Matijašević

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vladi je pak poručio da je 'dosta politike koja više od 20 godina ima samo jedan cilj - uništiti i rasprodati državu za koju su hrvatski branitelji prolili krv'.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da Vlada danas donosi odluku o privatizaciji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja te zaključio da će, nakon prodaje vrijednih resursa, iza ove generacije Hrvatskoj ostati samo javni dug.

'Vi organizirate izmjene Ustava kad god vam to zatreba, e pa i mi imamo pravo to tražiti da zaštitimo imovinu naroda', poručio je Sever vladajućima.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić boji se da iza monetizacije autocesta stoji korupcija.

'Veliki novac stvara veliki utjecaj u politici. Neki će nakon svog mandata moći sjediti u upravnim tijelima velikih tvrtki, zahvalit će im oni čiji je interes da kupe HAC', rekao je Ribić.

Sindikalni čelnici bez iznimke su uvjereni u uspjeh za jesen najavljene referendumske inicijative.