DISKRIMINACIJA

Ne hrvatskom jeziku na RTVBiH

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.05.2009 12:24
  • Objavljeno 31.05.2009 u 12:20
televizija televizije

televizija televizije

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ustavni sud Bosne i Hercegovine iz formalnih je razloga u subotu odbacio zahtjev bivšeg člana BiH predsjedništva Ive Mire Jovića za ocjenom ustavnosti zakonskog rješenja o javnom RTV sistemu BiH koji nije predvidio radiotelevizijski program i na hrvatskome jeziku, javili su u nedjelju bosanskohercegovački mediji.

Ivo Miro Jović podnio je zahtjev prije tri godine smatrajući da su Hrvati u neravnopravnom položaju u odnosu na Srbe i Bošnjake jer na državnoj televiziji nemaju program na svome jeziku.

Odluka je donesena na temelju Pravila Ustavnog suda BiH prema kojima se zahtjev odbacuje ukoliko sjednici suda ne nazoči svih devetero sudaca, a pritom njih najmanje petoro ne glasuju identično o prijedlogu.

"S obzirom na to da predsjednica suda Seada Palavrić i sudac Mirsad Ćeman nisu mogli sudjelovati u radu u ovom predmetu, a podnositelj zahtjeva Ivo Miro Jović nije dobio potporu pet sudaca za usvajanje zahtjeva, niti je pet sudaca glasovalo protiv njegovog zahtjeva, smatra se da je zahtjev odbijen", navodi se u objašnjenju Ustavnoga suda BiH.

Ustavni sud BiH sastavljen je od po dvojice predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Srba te trojice međunarodnih sudaca. Jović je izjavio da su za njegov prijedlog glasovali hrvatski i srpski suci, a troje međunarodnih bilo je protiv. "Za takvu odluku im je trebalo tri godine. Dio međunarodne zajednice ne želi stabilan mir u BiH nego stalno potenciraju krizu koju ne žele riješiti", zaključio je Jović.

Tijekom 2008. u Parlamentarnoj skupštini BiH prihvaćen je prijedlog da se započne uspostava programa na hrvatskome jeziku pri državnom javnom servisu, no osporili su ga bošnjački zastupnici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi