STUDENTI MEDICINE ZGROŽENI

'Ne dirajte djecu' uznemirili škole i vrtiće, Jovanović kreće u akciju

28.05.2014 u 13:55

Bionic
Reading

Inicijativa 'Ne dirajte djecu' povodom ponovnog hrvatskog pohoda kontroverzne američke publicistkinje Judith Reisman, koja tvrdi da spolni odgoj u školama promovira pedofiliju, u optjecaj je pustila uznemirujući letak u kojemu tvrde da se zdravstveni odgoj u našim školama temelji na učenju znanstvenika čiji je institut 'poticao, obučavao i plaćao pedofile za blud nad dojenčadi i djecom'. Letak je navodno počeo kružiti školama i vrtićima pa su zgranuti roditelji i djelatnici zbog toga negodovali u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Reagirao je zamjenik ministra Željka Jovanovića Saša Zelenika uputivši ravnateljima dopis u kojem traži da spriječe podjelu letka jer 'uznemirava djecu i diskreditira prosvjetare'

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je mnogobrojne pritužbe roditelja djece predškolske i osnovnoškolske dobi kojima je u odgojno-obrazovnim ustanovama uručen uznemirujući letak 'Ne dirajte djecu!', u čijem je potpisu Građanska inicijativa. Stoga su upozorili sve ravnatelje i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova da se u navedenom slučaju radi o dosad nezabilježenom širenju dezinformacija.

Ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova dužni su stoga izvijestiti sve dionike odgojno-obrazovnog procesa o preventivnim programima i aktivnostima kojima se štite prava djece. Sadržaj Nastavnog plana i programa Zdravstvenog odgoja, kao i prateća stručna literatura, dostupni su javnosti na internetskim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje. Iz njih je razvidno da su svi navodi iz letka neutemeljeni i služe isključivo obmanjivanju javnosti, stoji u Zelenikinom dopisu. Zamjenik ministra obrazovanja smatra naime da je svrha sadržaja letka uskraćivanje prava na informaciju o Zdravstvenom odgoju, što šteti ostvarivanju prava djeteta na odgoj i obrazovanje te sretno odrastanje. Ističe kako navodi i citati koje sadrži letak vrijeđaju i omalovažavaju djecu te odgojno-obrazovne djelatnike koji svojim odgovornim i stručnim radom svakodnevno stvaraju uvjete za cjelovit razvoj svakog djeteta te tako pridonose zaštiti prava djeteta.

Upozorava stoga sve ravnatelje i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova da je njihova dužnost i obveza osigurati svakom djetetu Ustavom Republike Hrvatske, konvencijama, zakonima i ostalim propisima zajamčena prava i zaštititi ih od uznemirujućih poruka koje sadrži navedeni letak, a čiji je jedini cilj uznemiravanje i difamacija.

U skladu s navedenim, Zelenika je pozvao 'sve ravnatelje da u svojim ustanovama spriječe podjelu letaka čija je osnovna namjera uznemiriti djecu i njihove roditelje te diskreditirati odgojno-obrazovne djelatnike, ali i sve stručnjake i znanstvenike koji su svojim višegodišnjim radom i na znanosti utemeljenim činjenicama pridonijeli uvođenju i provedbi Zdravstvenog odgoja'.

Studenti medicine zgroženi odlukom svog dekana i fakulteta

U međuvremenu skupina studenata zagrebačkog Medicinskog fakulteta uputila je javnosti, akademskoj zajednici i građanima, prosvjednu notu zbog odluke njihova dekana Davora Miličića, Studentskog zbora istog fakulteta te vodstva Hrvatskog društva mladih liječnika HLZ-a da ugoste i samim time podrže kampanju Građanske inicijative pod nazivom 'Ne dirajte djecu!'.

'Jednako tako smo iznenađeni odabirom pozvanih predavača, poglavito u vidu činjenice da dr. Reisman u Hrvatsku dolazi i promovirati svoju knjigu pa je upitno koliko će njen nastup biti objektivan, a koliko (samo)promotivan', ističu studenti. Smeta ih jer se na službenim stranicama Medicinskog fakulteta te u medijima pozivaju studenti medicine i ostali građani da dana 29. svibnja 2014. sudjeluju na predavanju o spolnom odgoju s gostima predavačima dr. J. Reisman, T. Tateom i T. Hampsonom.

Izražavaju zgražanje takvim potezom svog fakulteta, kolega i mladih liječnika jer građanska inicijativa 'Ne dirajte djecu!', prema njihovu mišljenju, a tome u prilog navode i informacije s web stranice inicijative www.facebook.com/nedirajtedjecu - promovira znanstveno neutemeljene stavove o 'spolnom odgoju' kao propagatoru pedofilije.

'Inicijativa iznosi netočne podatke i manipulira interpretacijama istih kako bi obmanula i uplašila javnost! Poziva na bojkot i borbu protiv edukativne i javnozdravstvene intervencije koja ima za cilj poboljšanje i očuvanje reproduktivnog zdravlja djece i mladih te ovu plemenitu ideju poistovjećuje s pedofilijom', smatraju nezadovoljni studenti zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Napominju da inicijativa toliko daleko seže u manipulaciji i obmani da u svojim promotivnim materijalima navodi kako Vlasti RH svojim spolnim odgojem preuzetim od Njemačke žele postići da se djeca intimno diraju u vrtićima, da se zajedno kupaju i sapunaju sa svojim odgajateljima, da roditelji seksualno stimuliraju svoju djecu i sl.


Kao budući liječnici, znanstvenici i kao građani demokratskog društva upozoravaju na sljedeće:
1. Sloboda govora i mišljenja jedno je od osnovnih ljudskih prava i jedna od najvrednijih civilizacijskih tekovina demokratskog poretka.
2. Znanost je otvorena svima i svaka teorija otvorena je kritici. Dogmatsko razmišljanje nedopustivo je, a zdrava skepsa osnova znanstvenog rada i promišljanja.
3. Medicina kao holistička disciplina osobu mora shvatiti kao biološko, ali i psihološko i socijalno biće imajući na umu dinamiku istih pri promišljanju (javno)zdravstvenih aktivnosti te u istom trenutku mora ostati neutralna i tolerantna prema različitostima jedinki i grupa unutar populacije.

U svjetlu navedenih činjenica smatraju da im je dužnost usprotiviti se 'jednostranim, dogmatskim i manipulativnim izlaganjima u prostorima Sveučilišta – institucije koja bi prije svih trebala zastupati znanstvenu skepsu, objektivan pristup znanstvenom radu te edukativan rad baziran na aktualnim dosezima međunarodne znanstvene zajednice'.

Prosvjedno pismo studenata medicine u cijelosti pročitajte OVDJE.