RATNI MINISTAR MUP-A

'Ne bih o Karamarkovom prijemu u HDZ'

27.09.2011 u 17:44

Bionic
Reading

Ivan Vekić smatra da zbog Karamarkova učlanjenja u HDZ ne postoji opravdana bojazan priklanjanja policije jednoj, u ovom slučaju desno orijentiranoj, stranci jer su 'policajci previše naučili u ratu da bi se podložili bilo kome'. A ako je tome već tako, nije mu jasno zbog čega bi se podlagali bilo kojem političaru. 'Policija mora ostati neutralna i mora se znati lišiti onih problema kojih se politika ne može'

'Povratak Karamarka u redove HDZ-a ne bih komentirao, to je njegova osobna stvar, međutim, o njemu kao profesionalcu i načinu kako vodi policiju, mogu reći samo dobro', rekao je to za tportal ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić odgovarajući na upit novinara o Karamarkovom nedavnom pristupanju HDZ-u.

Ipak, započevši, a ne dovršivši rečenicu o tome je li bilo potrebe za takvim potezom ili ne, prisjetio se vremena kada je i sam bio na toj funkciji. Spominje razgovor koji je tada, u sličnom kontekstu, vodio s pokojnim predsjednikom Tuđmanom. 'Onog trena kada sam postao ministar policije, rekao sam pokojnom predsjedniku, 'molim vas da me više ne zovete na političke sastanke', iako sam utemeljitelj HDZ-a, imam suviše posla i moram biti suviše objektivan, radeći na ovom mjestu na koje ste me postavili, na mjestu ministra unutarnjih poslova', osvrnuo se, prepričao i usput komentirao Vekić taj davni razgovor s prvim hrvatskim predsjednikom.

Vekić smatra da zbog Karamarkova učlanjenja u HDZ ne postoji opravdana bojazan priklanjanja policije jednoj, u ovom slučaju desno orijentiranoj, stranci jer su 'policajci previše naučili u ratu da bi se podložili bilo kome'. A ako je tome već tako, nije mu jasno zbog čega bi se podlagali bilo kojem političaru. 'Policija mora ostati neutralna i mora se znati lišiti onih problema kojih se politika ne može', zaključio je na kraju.

Upitan za procjenu Karamarkove političke budućnosti Vekić nije siguran. Siguran je samo da se u politici traže najmanje tri osobine, od kojih Karamarko 'možda nema sve tri', hrabrost, znanje i moral. Za koju od tri navedene osobine pretpostavlja da je sadašnji ministar nema, Vekić ne zna te kaže da će to pokazati vrijeme. 'Kao policajac je pokazao da ima sve tri osobine, međutim, vrijeme će pokazati je li tako i u politici. Političar nad sobom ima gospodara. To je predsjednik stranke kojeg morate slušati ma što vi htjeli', rekao je Vekić.