kritičar kremlja

Navaljni tražio olovku i papir, zatvor ga je odbio, a Vrhovni sud potvrdio odluku

22.06.2023 u 20:03

Bionic
Reading

Ruski vrhovni sud u četvrtak je odbacio žalbu pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog koji se žalio jer mu zatvor nije dao opremu za pisanje, prenosi ruski neovisni portal Mediazona

Navaljni, najistaknutiji pripadnik ruske oporbe, služi 11 i pol godina dugu zatvorsku kaznu zbog navodne prijevare i drugih optužbi za koje je rekao da su izmišljene kako bi ga se ušutkalo. Sudi mu se za još niz kaznenih djela zbog čega bi u zatvoru mogao ostati još nekoliko desetljeća.

Bivši odvjetnik većinom je u samici u zatvoru IK-6 u Melekovu, mjestu 235 kilometara istočno od Moskve. Navaljni se vrhovnom sudu žalio smatrajući da vlasti nisu smjele odbiti mu dati kemijsku olovku i papir, što je pravo svih pritvorenika.

  • +3
Aleksej Navaljni u zatvoru Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

„Ne tražim dodatnu hranu. Ne tražim božićnu jelku za svoju ćeliju. Govorimo o temeljnom ljudskom pravu za kemijskom olovkom i komadom papira kako bi napisao pismo ili žalbu sudu”, prenosi Mediazona Navaljnijeve riječi. Njegova žalba prošla je kroz niz nižih sudova da bi ju u konačnici odbacio i onaj najviši.