zatvoreno za javnost

Alekseju Navaljnom počinje suđenje za ekstremizam idući tjedan

26.05.2023 u 17:16

Bionic
Reading

Zatvorenom ruskom disidentu Alekseju Navaljnom u srijedu počinje novo suđenje za ekstremizam, objavila je u petak ruska novinska agencija TASS.

Prvo ročište u novom slučaju započet će u srijedu, objavio je TASS pozivajući se na gradski sud u Moskvi. Suđenje neće biti otvoreno za javnost.

Suočen je sa sedam optužbi, što uključuje osnivanje, financiranje i djelovanje u ekstremističkoj organizaciji, poticanje na ekstremizam i trivijalizaciju nacizma.

Gradski sud u Moskvi presudio je prije dvije godine da je Zaklada za borbu protiv korupcije (FBK), koju je osnovao Navaljni, ekstremistička organizacija.

FBK je objavio dokaze o korupciji vodećih političara, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni, najpoznatiji ruski disident, u zatvoru je više od dvije godine. Otrovan je nervnim otrovom novičokom na putovanju u Sibir u ljeto 2020., a potom je liječen u berlinskoj bolnici.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: Profimedia / Autor: Pochuyev Mikhail / TASS / Profimedia

Disident optužuje rusku domaću obavještajnu službu FSB da stoji iza pokušaja njegovog ubojstva. Kremlj odbacuje te optužbe.

Navaljni je uhićen po dolasku u Rusiju u siječnju 2021. pod optužbom da je prekršio uvjete ranije uvjetne zatvorske kazne.

Prošle godine je osuđen na devet godina zatvora pod posebno teškim uvjetima zbog prijevare.

Amnesty International ga priznaje kao zatvorenika savjesti, a Europski sud njegovu je osudu proglasio nepravednom.