TRZAVICE MEĐU SAVEZNICIMA

NATO traži veći angažman u Libiji

08.06.2011 u 17:08

Bionic
Reading

Ministri obrane NATO zemalja razgovarali su u srijedu o bombardiranju Libije koje je sada ušlo u najžešću fazu, a neki saveznici koji su odbili sudjelovati u zračnim napadima jasno su dali do znanja da neće promijeniti svoje stajalište i pridružiti se vojnoj kampanji, izvješćuje Reuters

Švedska, koja nije članica NATO-a ali sudjeluje u kampanji u Libiji, najavila je da će smanjiti svoje sudjelovanje. Isto je poručila i Norveška. Njemačka odbija svaki vojni angažman, a Španjolska je poručila da će i dalje sudjelovati u provedbi zone zabrane letenja i embargu na oružje, ali da se neće pridružiti zračnim napadima.

Od 28 članica NATO-a, samo osam, pod vodstvom Velike Britanije i Francuske, provode zračne udare protiv Gadafijeva režima. Visoki američki dužnosnik je ovaj tjedan upozorio da, iako misija još uvijek nije ugrožena, polako dolazi do zamora među zračnim posadama koje su stalno angažirane.

Sve se članice NATO-a slažu da libijski čelnik Moamer Gadafi mora otići, ali se sve ne slažu da je vojna intervencija najbolji način da se to postigne. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je kazao da će ministrima poručiti da se više uključe kako bi se raspodijelio teret misije, a isto poručuje i britanski ministar obrane Liam Fox.