10.000 DO KRAJA 2009.

NATO reže broj mirovnjaka na Kosovu

17.06.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Zapovjednik južnog krila NATO-a, admiral Mark Fitzgerald, potvrdio je u srijedu u Prištini odluku o smanjivanju snaga KFOR-a s 14 tisuća na 10 tisuća do kraja godine, istaknuvši da se ovisno o sigurnosnoj i ukupnoj političkoj situaciji u iduće dvije godine sastav KFOR-a na Kosovu može smanjiti i na 2.500 pripadnika

PRIŠTINA - Admiral Fitzgerald izjavio je novinarima da će KFOR i dalje biti nazočan na Kosovu i da je sposoban odgovoriti na eventualne sigurnosne prijetnje.

'NATO nastavlja s procjenjivanjem potrebne razine svojih snaga za sve operacije na Kosovu', kazao je Fitzgerald dodajući da su zajedničke procjene pokazale da s poboljšanjem sigurnosnog stanja na Kosovu KFOR može postupno smanjivati snage te da bi u razdoblju idućih 12 do 24 mjeseca mogao imati samo 2.500 pripadnika.

Fitzgerald je ocijenio da je situacija na Kosovu stabilna ističući da je broj incidenata vrlo malen te da je Kosovska policija sposobna suočiti se sa svim prijetnjama koje se javljaju.

Zapovjednik Južnog krila NATO-a ponovio je stajalište zemalja članica NATO-a da neće biti jednostranog povlačenja vojnika s Kosova.

Posjet admirala Fitzgeralda Kosovu slijedio je pošto je NATO prošli tjedan donio odluku postupno smanjiti međunarodne mirovne snage na Kosovu do početka iduće godine.