JAČANJE MIŠIĆA

NATO podiže zapovjedne centre po istočnoj Europi

05.02.2015 u 11:40

Bionic
Reading

Ministri obrane država članica NATO-a na sastanku u Bruxellesu danas će odobriti uspostavu mreže zapovjednih centara u istočnoj Europi kako bi regija bila spremna reagirati u slučaju potencijalne prijetnje iz Rusije. Douglas Lute, američki veleposlanik pri NATO-u, najavio je da će zastave Saveza, čije je sjedište u Poljskoj, ubuduće vijoriti nad novim centrima u Rumunjskoj, Bugarskoj, Poljskoj te baltičkim državama

'Bit će to prvih sedam zastava NATO-a u istočnoj Europi', rekao je Douglas Lute na najavnoj konferenciji za novinare.

Taj plan nastavlja se na odluke s rujanskog summita NATO-a u Walesu. Ovime su ugasle nade nekih istočnoeuropskih država da će na njihovim teritorijima osvanuti velike NATO-ve baze, no alarmirana bi mogla biti Rusija jer ne želi nikakvu prisutnost NATO-a u svojoj blizini, piše EurActiv

Današnji sastanak ministara obrane država članica NATO-a odvija se u vrijeme velikih napetosti između Zapada i Rusije oko situacije u Ukrajini, što je osnažilo izglede za povratak sukoba u stilu Hladnog rata. Očekuje se i odluka o proširenju manjih sjedišta NATO-a koja su u poljskom gradu Szczecinu uspostavile Njemačka, Poljska i Danska. Ova sjedišta bit će zadužena za vojne vježbe i služit će kao sjeveroistočna baza u slučaju intervencije NATO-a u regiji.

Očekuje se da će novi NATO-ov korpus sačinjavati oko 5.000 vojnika, uz podršku zračnih, mornaričkih i specijalnih jedinica. SAD će uspostaviti strateški zračni most i osigurati letjelice za prikupljanje obavještajnih podataka.

U svakom od šest novih zapovjednih i kontrolnih centara, koji će niknuti u idućih nekoliko godina, bit će oko 50 djelatnika odgovornih za režiranje vojnih vježbi i prihvat snaga za brze intervencije u slučaju njihovog raspoređivanja.

Dužnosnici NATO-a uvjereni su da je uspostava manjih zapovjednih centara u istočnoj Europi u skladu s njihovom obvezom iz sporazuma s Rusijom iz 1997, prema kojoj u istočnoj Europi neće smještati veće borbene snage, i da će ovim potezom ujedno jamčiti saveznicima u regiji da će im ostatak NATO-a priskočiti u pomoć u slučaju napada.

Očekuje se da će Britanija, Francuska i Njemačka danas objaviti da će preuzeti vodeću ulogu u uspostavi novih centara, a mogle bi im se pridružiti i Španjolska, Italija te Poljska.

Na sastanku ministara obrane država članica NATO-a sudjeluje i hrvatski ministar Ante Kotromanović. Današnji sastanak prvi je takvog formata nakon rujanskog summita u Walesu, a kao glavne teme najavljene su 'implementacija Akcijskog plana za spremnost Saveza te rasprava o strateškim izazovima koji dolaze s istoka i juga Saveza u svjetlu nadolazećeg novog ciklusa obrambenog planiranja NATO-a'. Ministri će također raspravljati i o specifičnim pitanjima nuklearne politike Saveza u kontekstu aktualnog sigurnosnog okružja, a jedna od ključnih tema bit će i status implementacije paketa za Gruziju usvojenog na summitu u Walesu.