SVEČANOST PRED MORH-OM

NATO-ova zastava zavijorila se i u Hrvatskoj

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.04.2009 16:58
  • Objavljeno 07.04.2009 u 15:31
Nato Hrvatska

Nato Hrvatska

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Pred brojnim uzvanicima, a u nazočnosti predsjednika Republike, Vlade i Sabora, NATO-ova zastava zavijorila se ispred zgrade Ministarstva obrane

Hrvatska je zajedno s Albanijom punopravna članica postala 1. travnja, a na nedavnu susretu na vrhu Saveza u Strasbourgu i Kehlu prvi je put sudjelovala kao punopravna saveznička zemlja. Svečanost pred MORH-om počela je počasnim postrojem pripadnika Oružanih snaga koji je obavio Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Stjepan Mesić.

Potom je intonirana hrvatska himna, nakon koje su pripadnici počasne bojne Hrvatske vojske podigli plavu zastavu NATO-a na jarbol pred zgradom MORH-a. Ispred nje su u tome trenutku zajedno stajali predsjednik Mesić, premijer Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić. Svečanosti su bili nazočni članovi vlade, saborski zastupnici, veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj te velik broj časnika i vojnika.

Damjan Tadić / CROPIX

Damjan Tadić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

U obraćanju nazočnima predsjednik Mesić izjavio je da je članstvo u NATO-u početak, a ne kraj duga puta koji je prošla Hrvatska izborivši se za samostalnost prije 19 godina. 'Ovo (članstvo u NATO-u) sredstvo je za osiguranje stabilnoga političkog i gospodarskog razvoja, za ostvarivanje dobrobiti svih građana', rekao je Mesić.

Zahvalio je braniteljima koji su nas obranili u nametnutu ratu, svim pripadnicima HV-a i policije, hrvatskoj diplomaciji, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, prijateljskim zemljama, medijima i građanima. Predsjednik smatra da članstvo u NATO-u Hrvatska treba pretvoriti u svoju prednost, ali 'nikada na štetu drugih'. 'Neka nas zastava NATO-a trajno podsjeća na put koji smo izabrali. To je put mira i zajedništva s našim saveznicima', naglasio je predsjednik Mesić.

Premijer Sanader je u izjavi novinarima posebno zahvalio hrvatskim braniteljima 'na najvećoj žrtvi koja je omogućila da dočekamo ovaj dan'. 'Ulazak u NATO vrhunac je napora koji je počeo osamostaljenjem Hrvatske, preko otpora agresiji do današnjeg međunarodnog položaja', rekao je Sanader, dodavši da je 'taj put bio trnovit, ali smo došli do cilja'.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić ulazak u NATO smatra jednim od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti i posebno ističe konsenzus parlamentarnih stranaka o tome strateškom vanjskopolitičkom cilju. 'O tome svjedoči da je 199 zastupnika bilo za, a samo jedan protiv ulaska u NATO', rekao je Bebić, ocijenivši kako je to dokaz zrelosti hrvatske političke scene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!