KORIST ZA REGIJU

NATO otvoren za suradnju sa Srbijom

14.06.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformaciju NATO-a general Stephane Abrial izjavio je u utorak kako srbijanska pozicija vojne neutralnosti neće spriječiti njezinu suradnju sa Savezom te da će od toga imati koristi cijela regija

NATO je otvoren za suradnju te u cijelosti prihvaća i podupire odluku svake pojedine zemlje, kazao je Abrial novinarima na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s načelnikom glavnog stožera Vojske Srbije Milojem Miletićem, na otvaranju Strategijske vojne partnerske konferencije (SMPC 2011) koju organizira Savezničko zapovjedništvo za transformaciju NATO saveza.

Na konferenciji, koja se održava u utorak i srijedu, sudjeluju izaslanstava oko 60 zemalja. Hrvatsku predstavlja zamjenik načelnika glavnog stožera general Slavko Barić. U izaslanstvima su načelnici glavnih stožera i predstavnici zemalja članica NATO, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative za suradnju i kontakt država, kao i visoki vojni predstavnici EU-a i NATO-a.

Cilj Konferencije je razmjena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa, a tema je 'Nakon Lisabona: provedba transformacije'.

General Abrial je rekao da NATO želi onu razinu intenziteta odnosa koji Srbija želi i koji joj odgovara, a odluka o članstvu u NATO-u bit će suverena odluka Srbije.

'Srbija je ključni akter u regionalnoj sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana i produbljivanje odnosa između Srbije i NATO bit će korisno za cijelu regiju. Činjenica da Srbija želi ostati neutralna neće nas spriječiti da surađujemo. Već imamo snažnu suradnju s neutralnim europskim zemljama poput Austrije, Švedske ili Švicarske', istaknuo je.

Miletić je rekao kako se opredijeljenost za razvoj interoperabilnosti srbijanske vojske može ostvariti samo u suradnji s drugim vojskama i partnerskim zemljama.

Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac rekao je novinarima da suvremeni izazovi, rizici i prijetnje odavno imaju transnacionalni karakter te da se nijedna zemlja na svijetu ne može s njima samostalno izboriti, bez obzira na to koliko jaku vojsku i policiju ima i koliko veliki proračun ima za tu borbu.

'Rješenje je svakako u međunarodnoj suradnji svih čimbenika koji sudjeluju u sektoru sigurnosti. Moje je mišljenje da će mjera suradnje biti mjera uspjeha, a nesuradnja će dovesti do neuspjeha i umnožavanja problema', rekao je Šutanovac.

Protivnike održavanja konferencije, koji su, predvođeni Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije tijekom proteklih dana prosvjedovali u Beogradu, Šutanovac je zamolio samo da ne blokiraju ceste.

General Abrial je, govoreći o razlozima za organizaciju konferencije u Beogradu, objasnio da NATO ovakve konferencije organizira svake godine te da je ovo je peta po redu i da se svaki put nastoji da se organizira ili u zemlji Partnerstva za mir ili u zemlji članici NATO, ali se prednost daje partnerskim zemljama.