TROJE UBIJENIH, 15 RANJENIH

NATO napao odašiljače libijske televizije

30.07.2011 u 08:34

Bionic
Reading

NATO je u subotu objavio da izveo niz preciznih napada na tri odašiljača libijske televizije kako bi ušutkao libijskog vođu Moamera Gadafija koji odbija napustiti vlast nakon više od 40 godina unatoč pobuni protiv njegova režima. Tri osobe su ubijene, a 15 je ranjeno u napadima NATO-a na sjedište libijske televizije u Tripoliju, priopćili su djelatnici televizije

'Prije nekoliko sati NATO je izveo zračne udare na tri centra satelitskih odašiljača libijske televizije kako bi onemogućio libijskog vođu Gadafija da ih koristi za zastrašivanje naroda i vođenje napada', objasnio je Sjevernoatlantski savez u priopćenju.

U napadima su upotrijebljene navođene bombe, precizirao je NATO-ov glasnogovornik brigadir Roland Lavoie, koji je dodao da trenutačno analiziraju rezultate.

Objasnio je da je njihova intervencija bila potrebna jer se režim koristi televizijom za 'ugnjetavanje civila, poticanje mržnje među Libijcima i mobilizaciju svojih pobornika'.

Rekao je da su djelovali sukladno njihovu mandatu zaštite civila i da je operacija brižno pripremljena kako bi se izbjegle žrtve i ne bi uništile sve infrastrukture libijske televizije.

Libija: tri mrtva i 15 ranjenih u napadima NATO-a

Tri osobe su ubijene, a 15 je ranjeno u napadima NATO-a na sjedište libijske televizije u Tripoliju, priopćili su djelatnici televizije.

'Troje naših kolega je ubijeno, a 15 je ranjeno dok su obavljali svoju profesionalnu dužnost u svojstvu libijskih novinara', izjavio je Halid Bazilia, direktor televizije Al-Džamahirija, koja emitira na engleskom jeziku.

Bazilia je napade NATO-a nazvao 'činom međunarodnog terorizma' i rekao je da se njima krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

'Mi smo djelatnici libijske službene televizije. Mi nismo vojni cilj, nismo vojni zapovjednici i nismo prijetnja civilima', rekao je Bazilia.

'Imamo pravo raditi u sigurnom okružju, što jamči nacionalno i međunarodno pravo', dodao je, pozvavši međunarodnu zajednicu da im pruži 'punu zaštitu'.

U međuvremenu su pobunjenici okružili posljednje uporište Moamera Gadafija u libijskoj Zapadnoj planinskoj regiji i nadaju se da će ga uskoro zauzeti, rekao je u subotu pobunjenički zapovjednik Nasir al Hamdi.

Pobunjenički tenkovi pucali su na Tidži, gdje je razmješteno oko 500 vladinih vojnika, a eksplozije su se mogle čuti u obližnjem gradu Havamidu, koji su pobunjenici zauzeli u četvrtak u novoj ofenzivi protiv vojske.

'Okružili smo Tidži i nadamo se da ćemo ga zauzeti do kraja dana', rekao je al Hamdi za Reuters.

Unatoč slabijoj vatrenoj moći i malom iskustvu, pobunjenici su ovoga tjedna duž zaravni ispod Zapadnih planina osvojili nekoliko gradova i sela, gdje su bile ukopane vladine snage.

Gadafijeve snage od srijede ubile 190 pobunjenika
, Junesa ubili pobunjenici

Glasnogovornik libijske vlade ustvrdio je u petak da su snage odane režimu Moamera Gadafija u borbama na zapadu zemlje od srijede ubile najmanje 190 pobunjenika.

Musa Ibrahim
rekao je također da je Al-Kaida odgovorna za smrt vojnog zapovjednika libijskih pobunjenika generala AbdelaFataha Junesa, bivšeg dužnosnika režima Gadafija koji se priključio pobunjenicima.

Ministar u pobunjeničkoj vladi Ali Tarhuni rekao je ranije u petak da su Abdela Fataha Junesa ubili pobunjenički vojnici koji su poslani da ga dovedu s bojišnice u Bengazi na ispitivanje i da je jedan niži zapovjednik priznao da su ubojstvo izveli njegovi podređeni, koji su u bijegu.

Tarhuni je dodao kako je niži zapovjednik koji je poslan da s bojišnicekod Brage dovede Junesa uhićen i da je priznao da su ubojstvo izvelinjegovi podređeni, koji su u bijegu.

'Nije to on učinio, već njegovi poslušnici', rekao je Tarhuni novinarima u Bengaziju.

Pobunjenici tvrde da su zauzeli nekoliko gradova na zapadu zemlje.