NAJLJEPŠE OBALE SVIJETA

National Geographic nahvalio ljepote Dalmacije

09.11.2010 u 10:28

Bionic
Reading

Premda se nije našla u samom vrhu svjetskih turističkih odredišta, Dalmacija je u ispitivanju mišljenja 350 stručnjaka koje je nedavno proveo ugledni časopis National Geographic svrstana u prestižnu drugu kategoriju tzv. Dobrih destinacija

'Sa svojim surovim prirodnim ljepotama i – ako zanemarite neugledne građevine komunističkog razdoblja – očuvanim arhitektonskim nasljeđem, dalmatinska je obala svakako jedan od dragulja Mediterana. No budući da destinacija postaje sve popularnija, stvari se i ondje postupno mijenjaju. Tako se primjerice Dubrovnik oporavio nakon bombardiranja 90-ih, međutim, sada postaje trgovački centar za putnike kruzera', piše u komentaru član žirija National Geographica.

Časopis predstavlja još nekoliko oglednih komentara stručnjaka koji su sudjelovali u ocjenjivanju ljepota 99 poznatih svjetskih priobalnih područja.

'Iako je nagrđena nekim neprikladnim građevinama iz komunističkog razdoblja, čini se da regija ulaže napore u očuvanje i zaštitu prirodnih vrijednosti svoje obale. Puno se ulaže i u podizanje razine infrastrukture, međutim, standardi usluge još uvijek znaju biti šaroliki', piše jedan od stručnjaka.

'Veći dio dalmatinske obale djeluje skromno i relativno nerazvijeno... Iako predstavlja jednu od najbolje očuvanih svjetskih baština, čini se da služi kao trgovački centar putnicima kruzera', ističe drugi.

'Budući da unutrašnjost zemlje nije pretjerano industrijski razvijena, kvaliteta okoliša je visoka. Odlikuje se kako kulturnim tako i prirodnim ljepotama. Turizam je najvažnija grana gospodarstva, no sezonskog je karaktera te lokalnom stanovništvu ne donosi dovoljne prihode.'

'Kruzerski turizam najveća je prijetnja. Na vrhuncu sezone Dubrovnik je užasan', upozorava jedan od članova žirija.

Dalmatinska je obala na listi dobila 72 boda, a pobjednik poluotok Avalon u SAD-u 84 boda.

Poznata turistička odredišta raspoređena su u pet kategorija: 'Najbolje ocijenjene'; 'Dobre destinacije'; 'U ravnoteži'; 'Suočene s problemima' i 'Najlošije ocijenjene'.

Časopis ističe da ovaj poredak ne predstavlja mišljenje uredništva. Među najbolje ocijenjenim destinacijama velik ih je broj iz Velike Britanije, SAD-a, Australije i Novog Zelanda.