vremenska prognoza

Nastavlja se južina: Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

27.01.2024 u 07:34

Bionic
Reading

Nakon Noći muzeja s ponegdje malo kiše na sjeveru i posebice istoku Hrvatske slijedi dulje stabilnije razdoblje, u većini krajeva suho, pa i prevladavajuće sunčano, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne za kraj siječnja i početak veljače.

Tijekom Noći muzeja u Slavoniji, Baranji i Srijemu mjestimična kiša koja će do jutra prestati. Štoviše, i razvadrit će se pa će prevladavati sunčano. Oblačnije ponovno navečer, uz mogućnost za lokalno malo kiše. Puhat će većinom umjeren, u noći i ujutro i jak sjeverozapadnjak, uz koji će najniža temperatura biti između 2 i 5 °C.

U središnjom Hrvatskoj sunčano, čak uglavnom vedro, ali ujutro lokalno moguća kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab, u Podravini umjeren sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura oko 10 °C.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj pretežno sunčano, a uglavnom u Istri ponegdje magla i niski oblaci, osobito početkom dana. Sjeverozapadnjak će ujutro okrenuti na mjestimice umjerenu buru, podno Velebita prolazno i jaku, koja lokalno može imati i olujne udare. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od -2 °C po kotlinama Like i Gorskog kotara do 8 °C na otocima.

I u sunčanoj Dalmaciji u subotu ujutro zapuhat će umjerena i jaka bura s lokalno olujnim udarima, a more prijeći u umjereno valovito. Prije toga mjestimice je moguća kratkotrajna magla, ponajprije na zadarskom području. Poslijepodnevna temperatura zraka i do 16 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također tijekom jutra zapuhati bura. Mjestimice će biti olujnih udara, moguće i prometnih problema na već poznatim lokacijama. Nebom će dominirati sunce, a oblaka će još ponegdje biti ujutro.

Stabilni dani 

U nedjelju i prvim danima idućeg tjedna u unutrašnjosti pretežno sunčano, često vedro, a u ponedjeljak i utorak ujutro mjestimice magla koja se može dulje zadržati. Vjetar će sasvim oslabjeti. Jutra će biti hladnija, temperatura se po kotlinama može snižavati i ispod -5 °C. I dnevna temperatura u blagom padu, na što će utjecati i dugotrajnost magle.

Toplije nego na kopnu sljedećih će dana biti na sunčanom Jadranu s vrijednostima temperature oko prosjeka za kraj siječnja. Puhat će pritom slaba i umjerena bura i sjeverni vjetar, u nedjelju na jugu još i jaki, a zatim i sjeverozapadnjak, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.