vremenska prognoza

Hoće li se vraćati minusi? Pitali smo DHMZ kakvo nas vrijeme čeka

23.01.2024 u 13:31

Bionic
Reading

Temperaturni minusi koji su proteklih dana zabilježeni u dobrom dijelu kopnene Hrvatske, pa tako i u Zagrebu, sljedećih dana se neće vraćati, stoji u prognozi koju su za tportal izradili dežurni prognostičari DHMZ-a

Iako su prethodnih dana temperature po noći u nekim krajevima išle i do -10°C, sljedećih dana, točnije do kraja tjedna, ne treba očekivati ponavljanje oštrih hladnoća.

'Naši će krajevi idućih dana biti uglavnom pod utjecajem ogranka anticiklone uz dotok zamjetno toplijeg zraka nego prošlih dana tako da se hladnoća koja je vladala krajem prošlog i početkom ovog tjedna više ne očekuje. Najviša dnevna temperatura bit će u kopnenim predjelima uglavnom od 7 do 12 °C, a na Jadranu i oko 15 °C. Pritom će i noći i jutra biti manje hladni, u kontinentalnim krajevima s temperaturom malo nižom od 0 °C ili oko 0 °C, a u pojedine dane ona će biti uglavnom pozitivna', poručili su za tportal u svojoj prognozi dežurni prognostičari DHMZ-a.

Uz više temperature, ne treba očekivati ni previše oborina. 'Po rubu spomenute anticiklone premještat će se povremeno određena količina vlažnog zraka te će biti mjestimične oborine, uglavnom kiše i to u maloj količini. Ona se očekuje u noći od srijede na četvrtak i u prvom dijelu četvrtka te potom ponovno na prijelazu od petka na subotu i to uglavnom u istočnim i središnjim područjima Hrvatske. A osim promjenljive naoblake, u nekim krajevima i kiše, na kopnu treba računati i na mjestimičnu maglu u noćnim i prijepodnevnim satima.', kažu u DHMZ-u.

  • +42
Karlovac uz rijeku Koranu na hladnih -11 stupnjeva Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Što se Zagreba tiče, do kraja siječnja izgledno je promjenljivo oblačno vrijeme, s jutarnjom i prijepodnevnom maglom u pojedine dane, a kao i drugdje u unutrašnjosti, temperatura zraka će porasti. Malo je kiše moguće u četvrtak u prvom dijelu dana te potom u noći od petka na subotu.