MANJE NEPRAVILNOSTI

Nastavili slušati debatu o EU i nakon upozorenja

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.01.2012 19:33
  • Objavljeno 22.01.2012 u 19:33
glasanje referendum

glasanje referendum

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Održavanje referenduma u Hrvatskoj prošlo je mirno, u demokratskoj atmosferi i bez značajnih nepravilnosti na glasačkim mjestima, zaključuje GONG na temelju dojava svojih promatrača

Referendum je promatralo 300-tinjak GONG-ovih promatrača raspoređenih na 253 glasačka mjesta i organiziranih u 42 mobilna tima u Republici Hrvatskoj, koji su do 18:00 sati dojavili tek manji broj nepravilnosti. Neki birački odbori nisu provjeravali identifikacijske dokumente promatrača (Pokupski Kobilić BM 17, Duga Resa BM 3, Generalski Stol BM 2, Tounj BM 3, Josipdol BM 11 ); nekli su dopustili glasanje bez odgovarajuće identifikacijske isprave (Rijeka BM 8, Mrkopalj BM 1, Lepoglava BM 3), a ponegdje je zabilježena neadekvatna lokacija glasačkog mjesta (kontejner u koji ne stane ni birački odbor - Klobučak, BM 48; glasačko mjesto bez struje i grijanja i vrlo teško dostupno - Svinica Krstinjska, BM 10).

Zabilježen je i slučaj da je birački odbor nastavio na glasačkom mjestu slušati debatu o Europskoj uniji na radiju i nakon upozorenja promatrača (Brinje BM 1), a na dva mjesta omogućeno je tzv. obiteljsko glasanje, ali prekinuto nakon upozorenja promatrača (Dugi Rat BM 344 Krilo i Bajnice).

Građani su GONG-u do 18:00 prijavili da je birač već bio zaokružen kao da je glasao kada je došao na glasačko mjesto i nije mu bilo omogućeno glasanje (Zagreb BM 208, BM 511, BM 474); da birač nije mogao glasati u Muenchenu iako se prethodno registrirani te da je troje građana koji su obavili prijavu za glasanje izvan mjesta prebivališta dojavili da nisu bili u mogućnosti ostvariti pravo glasa zbog pogrešaka administracije prilikom obrade njihovih prijava.

Prijavljeno je i nepostojanje listića za slijepe osobe zbog čega je birač odbio glasati (Zadar, BM 56), da je biračica dobila glasački listić koji nije bio okrenut licem prema dolje već su joj dali prvi listić po redu (Zagreb BM 349), ali i prisutnost propagandnog materijala (letaka, plakata) u neposrednoj blizini ili unutar glasačkog mjesta (Zadar BM 66/67, Zagreb BM 472, BM 130, BM 58, BM 330, Bjelovar BM 11). Zabilježeno je i da glasačko mjesto nije bilo propisno uređeno – nedostaje odluka o raspisivanju referenduma (Dalj, BM 3), nedostaju paravani (Mače, BM 2).

Na temelju dojava GONG-ovih promatrača sa 253 glasačka mjesta u Republici Hrvatskoj, 36,2 posto biračkih odbora nije otišlo u posjet bolesnim i nemoćnim osobama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi