JUPITEROV SATELIT

NASA izlazi s detaljima o 'iznenađujućoj aktivnosti' na Europi

22.09.2016 u 11:57

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija NASA u ponedjeljak će održati telekonferenciju na kojoj će objaviti nova saznanja o Europi, jednom od najvećih prirodnih satelita Jupitera. Do novih saznanja znanstvenici su došli zahvaljujući slikama Europe koje je snimio svemirski teleskop Hubble

'Astronomi će predstaviti rezultate jedinstvene kampanje snimanja Europe, koja je rezultirala iznenađujućim dokazima o aktivnosti koja bi mogla biti povezana s postojanjem oceana na Europi, koji se nalazi ispod površine tog satelita', priopćila je NASA.

Najave ovakvog tipa gotovo u pravilu potaknu brojne špekulacije na društvenim mrežama, pa su tako i ovog puta zaljubljenici u znanost i astronomiju odmah počeli nagađati o mogućim dokazima za postojanje izvanzemaljskog života. Europa je, naime, jedan od najboljih kandidata za postojanje izvanzemaljskog života u Sunčevu sustavu, a astrobiolozi već neko vrijeme smatraju da bi u njezinim oceanima zarobljenima pod ledenom korom mogli živjeti (mikro)organizmi.

Ipak, nije dugo trebalo čekati da se o takvim špekulacijama oglasi i sama NASA, koja je tako na Twitteru poručila da se najavljena otkrića ne odnose na postojanje izvanzemaljskog života.


Podsjetimo, Hubble je 2013. snimio erupcije vodene pare s Europe, a to otkriće odmah je proglašeno 'izuzetno uzbudljivim'. Od ranije je poznato da više faktora ukazuje na postojanje tekuće vode zarobljene pod ledenom korom Europe, ali se smatralo da će u budućnosti istraživači morati probušiti kroz led kako bi došli do uzoraka tekuće vode koji bi mogli otkriti postoji li izvanzemaljski život na tom prirodnom satelitu Jupitera. No, nakon otkrića erupcije vodene pare na Europi postalo je jasno da, ukoliko su dotična vodena para povezana s oceanom skrivenim ispod ledene kore, će se potraga za životom na Europi moći provesti puno bliže površini.

Što je to NASA točno otkrila na Europi, saznat ćemo u ponedjeljak.