meteoalarm dhmz-a

Narančasta i crvena upozorenja za cijelu Hrvatsku; očekuje nas olujan i orkanski vjetar

04.02.2020 u 20:21

Bionic
Reading

DHMZ je putem Meteoalarma za čitavu Hrvatsku za srijedu izdao narančasta i crvena upozorenja zbog olujnog, ali i mogućnosti orkanskog vjetra

Diljem unutrašnjosti, od Slavonije i Baranje, preko Zagorja i Međimurja te šireg zagrebačkog područja pa do Banovine, Like i Gorskog kotara mogući su opasni naleti vjetra do 110 kilometara na sat, zbog čega su za sva ova područja izdane narančaste uzbune.

'Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom', navodi DHMZ u upozorenju.

Narančasta uzbuna izdaje se kad su vremenki uvjeti opasni, a crvena kada su oni izuzetno opasni. Crveni alarm za srijedu je na snazi u Istri, sjevernom primorju, Dalmaciji i dalmatinskom zaleđu i na svim otocima. Posvuda se očekuju udari vjetra brzine do 150, a u Istri, sjevernom primorju i podvelebitskom području i do 165 kilometara na sat.

'Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom', navodi se u upozorenju DHMZ-a.

  • +6
Nevrijeme Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vremenska pognoza za srijedu kaže da nas očekuje promjenljivo oblačno i izrazito vjetrovito.

Ponegdje malo oborine, uglavnom u kopnenim područjima. U nizinskom dijelu je moguća susnježica, a u gorju uglavnom snijeg. Prema večeri smanjenje naoblake sa zapada. Puhat će jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu tramontana i bura mjestimice s orkanskim udarima.

Najniža jutarnja temperatura zraka od -1 do 3 na kopnu, a od 3 do 8 °C na Jadranu. Najviša dnevna temperatura između 2 i 7 u unutrašnjosti te od 6 do 11 °C duž obale i na otocima.