prekinute katamaranske linije

Nevrijeme uzrokovalo probleme u prometu, pogledajte proklizavanja na autocesti Zagreb - Rijeka

04.02.2020 u 11:50

Bionic
Reading

Najavljena fronta koja je donijela naglo pogoršanje vremena uz jaku kišu i vjetar, u prijepodnevnim je satima zahvatila najprije sjever Hrvatske, potom i zagrebačko i riječko područje. Nevrijeme je donijelo probleme u prometu

Tuča je padala u Bjelovaru i Svetoj Nedjelji, javljaju korisnici društvenih mreža. Portal eMeđimurje javlja kako je vjetar iščupao stablo kod škole u Čakovcu.

U Gorskom kotaru kiša je okrenula na snijeg.

U Zagrebu je došlo do nagle promjene vremena praćene jakom kišom i udarima vjetra.

DHMZ je najavio kako će danas biti pretežno oblačno, prijepodne još toplo. Mjestimice će biti kiše, osobito od sredine dana. Kiša lokalno izraženija i praćena grmljavinom, a uz zahladnjenje u gorju će prelaziti u snijeg i stvarati tanji snježni pokrivač, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Prema večeri postupan prestanak oborine. Na kopnu umjeren do jak jugozapadni vjetar, u gorju s olujnim udarima, sredinom dana i poslijepodne u okretanju na sjeverozapadni i sjeverni. Na Jadranu će umjereno jugo i južni vjetar jačati, a popodne okretati na zapadni i sjeverozapadni, potom i na buru koja će mjestimice imati olujne udare.

Najviša dnevna temperatura od 12 do 17 stupnjeva Celzijevih, no u unutrašnjosti prema večeri osjetno hladnije.

HAK: Vozači oprez

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te motorna vozila bez propisane zimske opreme na:

  • DC32 Prezid-Delnice
  • DC203 Brod na Kupi-Delnice
  • DC305 Parg-Čabar,
  • ŽC5033 Ložac-Brod na Kupi i Hrvatsko-Ložac,
  • ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra.
  • +9
Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog olujnog vjetra na državnim cestama Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić (DC1) te između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo (DC217) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Na DC1 u mjestu Krnjak vozi se jednim trakom, naizmjence zbog uklanjanja stabla sa kolnika.

Zbog jakog vjetra opreznije treba voziti i autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Lučko i Jastrebarsko, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica i A5 između čvorova Osijek i Sredanci.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg, a u Gorskom kotaru ponegdje ima i magle. Poteškoće u prometu moguće su na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

U prekidu sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima

Sve katamaranske linije koje povezuju kopno sa srednjodalmatinskim otocima u prekidu su zbog nepovoljnih vremenskih prilika na moru, doznaje se u utorak u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.

  • +7
Nevrijeme u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Zbog pojačanih udara juga odlučili smo prekinuti sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima a do kraja dana, pri čemu se uvečer očekuje pojačana bura na moru', rekla je za Hinu voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić.

Dodaje kako se u srijedu očekuje dodatno pogoršanje vremena sa višemetarskim valovima, pa će prometovanje trajekata ovisiti o situaciji na moru.

'Pratimo situaciju te ćemo sutra procijeniti i donijeti odluku u vezi plovidbe trajekata', kazala je Ivulić.

  • +8
Snijeg zabijelio Crni Lug Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL