MRTVI KAPITAL

Napuštene vojne nekretnine vrijedne milijarde kuna

30.07.2009 u 10:14

Bionic
Reading

Milijuni kvadrata napuštenih vojnih objekata na atraktivnim lokacijama propadaju, umjesto da se njihovom prodajom puni proračun

Stoga bi do kraja rujna posebno Vladino povjerenstvo trebalo razvrstati neperspektivne vojne objekte i predložiti što s njima učiniti, najavila je premijerka Kosor. Tako će se konačno početi rješavati problematika nekadašnjih vojnih objekata koje je Ministarstvo obrane proglasilo neperspektivnima. Dok Slovenija, Makedonija i Srbija nekadašnje vojne objekte prodaju i pune svoje proračune, Hrvatska dopušta da joj milijuni kvadrata na atraktivnim lokacijama, posebice na Jadranu, propadaju, piše Jutarnji.hr.

MORH se od 1992. odrekao 302 vojne nekretnine, od čega je njih 123 dato na upravljanje lokalnim zajednicama, a ostatak Središnjem uredu za upravljanje državnom imovinom i Hrvatskom fondu za privatizaciju. U ovom trenutku ne postoji ni procjena knjigovodstvene vrijednosti tih objekata. Prije nekoliko godina u MORH-u su procijenili da je lokalnoj zajednici poklonjeno objekata u vrijednosti od oko 15 milijardi kuna. No rijetko je koja lokalna vlast znala kvalitetno iskoristiti vrijednu imovinu koja joj je darovana.

Na popisu vojnih nekretnina nalazi se 46 objekata razasutih po cijeloj Hrvatskoj. Ukupno je riječ o oko 2 milijuna četvornih metara zemljišta u unutrašnjosti i 2,6 milijuna četvornih metara duž obale.

Tako se na popisu, primjerice, nalazi vojarna na Lastovu (128.000 četvornih metara), zemljište u uvali Rukavac na Visu(22.229 kvadrata) ili vojarna Monumenti s otokom Katarinom (562.000 kvadrata). Umjesto da se ti prostori daju u koncesiju ili prodaju te državi donose dobit, HFP još za sve te objekte godišnje plaća komunalnu naknadu od 2,5 milijuna kuna. HFP ima velikih problema u pokušaju da te objekte proda ili dodijeli u koncesiju zbog nesređenosti zemljišnoknjižnih dokumenata i nepostojanja prostornih planova. Bez čistih papira, nijedan investitor neće dati novac.

Prije tri i pol godine predsjednik Mesić i tadašnji premijer Sanader dogovorili su da nekretnine idu u konecesije, a da oko 50 posto novca bude uplaćeno za modernizaciju vojske. Taj dogovor nikada nije realiziran. Prema nekim procjenama, konačna namjena neperspektivnih objekata mogla bi se znati tijekom sljedeće godine. Do tada bi se izradili potrebni dokumenti kako bi konačno ti objekti počeli donositi dobitak, a ne samo proizvoditi trošak.