kamp na sveticama

Napravili projekt za 220 milijuna kuna, ugovor potpisali na 92, a sad još i smanjuju obim posla

25.09.2017 u 19:25

Bionic
Reading

Iz Grada Zagreba najavljuju da projekt kampa na Sveticama ide dalje, ali u manjem obimu. Navode da je idejni projekt premašio iznos koji je potpisan s Hrvatskim nogometnim savezom i da će se zbog toga Svetice raditi prema novome. Kako on izgleda, javnost ne zna. Istovremeno oporba upozorava na to da aneks ugovora koji dolazi na Skupštinu više ne predviđa atletsku dvoranu, ali upozoravaju i na tvrtku na koju se prebacuju odredbe ugovora o ulaganju u Svetice

Hoće li Skupština Grada Zagreba poduprijeti aneks ugovora o ulaganju u Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice, znat će se u četvrtak, za kada je zakazana sjednica. Ono što je poznato i o čemu smo već pisali je da se aneksom ugovora brišu pojedine stavke i značajno smanjuje površina građevina i sportskih borilišta, a iz aneksa je razvidno to da nestaje i garancija da će se napraviti atletska dvorana za trening, koja je trebala biti građena u drugoj fazi.

Zašto dolazi do promjene, iz HNS-a nam nisu željeli odgovoriti, a Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, proteklih dana lopticu je prebacivao na svog pročelnika za kulturu, sport i obrazovanje Ivicu Lovrića.

  • +8
SRC Svetice Izvor: Promo fotografije / Autor: Dominik Etlinger

Spomenuti ugovor potpisan je u srpnju 2015. godine, godinu kasnije dobivene su dozvole za gradnju, ali lopata još nije zakopana iako su svako toliko gradski čelnici najavljivali da će se to dogoditi.

Lovrić danas tvrdi da Svetice idu dalje, ali u manjem obimu i da se u projektu nalazi dvorana za atletičare, ali manja od planirane.       

'Sukladno novom idejnom urbanističko-arhitektonskom rješenju, Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice gradit će se u manjem obimu jer je prethodno izrađeni projekt premašio iznos koji je ugovoren s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS)', stoji u odgovoru koji smo dobili od Lovrića.

Program za provedbu javnog natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje napravila je arhitektica Tamara Tumpa u travnju 2014. Pobjedu na natječaju za idejno rješenje kampa na Sveticama odnio je u listopadu 2014. projekt tvrtke PROARH Mateković, a osam mjeseci kasnije Grad je s investitorom/HNS-om potpisao ugovor o projektu vrijedan 92 milijuna kuna.

'Po izradi projekta ustanovljeno je da bi iznos predviđen za gradnju bio oko 220 milijuna kuna, a vrijednost projekta potpisana ugovorom između Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza je 92 milijuna kuna. U novi prijedlog projekta atletska je dvorana uvrštena u manjem obimu', ističe Lovrić.  

Kako je došlo do toga da se napravi projekt za 220 milijuna, potpiše za 92 da bi sad očito obujmom bio još manji Lovrić nije odgovorio, ali je dodao da su u tijeku radovi na uređenju nove atletske dvorane na Zagrebačkom velesajmu, izgradnja nove atletske staze u sklopu ŠRC-a Grana Klaka u Dubravi, a u pripremi je i obnova atletske staze na stadionu Maksimir.

'Ukoliko dođe do potpisivanja aneksa ugovora s HNS-om, radovi bi trebali početi do kraja 2017. godine', istaknuo je Lovrić.

Odgovor kako izgleda novo idejno rješenje potražili smo od arhitekta Davora Matekovića, koji ga je izradio.

'Novi projekt je isti kao i prethodni', kratko je poručio Mateković.

Na našu opasku da je iz gabarita vidljivo da je manji, kazao je kako oko 'toga ne treba dizati frku' i da se za sva ostala pitanja obratimo HNS-u.

Na naše pozive i upite mailom Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a, nije odgovarao.

Darinko Kosor (HSLS) tvrdi da je aneks ugovora koji Bandić planira potpisati s Davorom Šukerom, predsjednikom HNS-a, još jedna prevara birača, ali i vijećnika u Skupštini Grada.

'Skupština je izglasala to da se mora graditi atletsko-nogometni centar. Sada se aneksom ugovora atletska dvorana briše i atletsko-nogometni centar postaje nogometni kamp. To je prevara vijećnika i građana. Nemamo ništa protiv HNS-a i kampa, ali ne može na gradskoj zemlji i na takav način. Godine 2015., kada se usvajala odluka o gradnji, nogomet je trebao biti 50 posto sadržaja, a ostatak su trebali biti atletika i javni sadržaj. Sada se planira nogometni kamp. Što HNS, prema aneksu ugovora, daje Zagrebu za prostor koji je dobio? Odgovor je - ništa, a trebao je dati atletsku dvoranu i javni sadržaj', kazao je Kosor.

Pozvao je Bandićeve partnere HDZ i Neovisne za Hrvatsku da ne podrže ovaj aneks ugovora jer se radi o prijedlogu koji je prevara.      

Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) za tportal je kazao kako su primijetili da se aneksom briše dvorana, ali da odgovor zbog čega je tako nisu dobili.

'Primijetili smo i da se u aneksu ugovora prava građenja prenose na tvrtku Svetice sport, kojoj je vlasnik HNS. Zašto se to radi, također nema odgovora. Kako će glasati naš klub, još nije poznato. U konačnici, točka se može i skinuti s dnevnog reda Skupštine', kazao je Hasanbegović.      

O tvrtki HNS-a na svom profilu na Facebooku oglasio se i Dominik Etlinger, bivši zastupnik SDP-a u Skupštini i pretendent na preuzimanje zagrebačke organizacije socijaldemokrata.  

'Ako Skupština izglasa ove promjene, u igru ulazi novi subjekt Svetice sport koji će obavljati 'poslove vezane uz izgradnju atletsko-nogometnog centra Svetice sve dok je HNS jedini odnosno većinski vlasnik društva'. U Nadzornom odboru društva sjede prepoznatljiva lica iz svečanih loža i sudnica. Vrijednost projekta je i dalje 92 milijuna kuna, bez obzira na činjenicu da se gradi značajno manje. Trgovačko društvo ima pravo ostvariti dobit, a sve dok je HNS vlasnik 51 posto obavljat će poslove vezane uz izgradnju. Dakle sutra netko može postati vlasnik 49 posto društva i uživati u raspodjeli dobiti. Šteta što ti poslovni modeli temeljeni na besplatnoj atraktivnoj gradskoj zemlji i UEFA-inom novcu nisu dostupni svim građanima', napisao je Etlinger.

Svetice sport, prema podacima iz registra Trgovačkog suda, osnovao je HNS 2008. godine. U Nadzornom odboru sjede ljudi iz HNS-a: Davor Šuker, Damir Vrbanović, Zdravko Mamić, Davor Iveta i Ružica Bajrić, a ovlaštena osoba za zastupanje je Igor Kodžoman.