Udruga poslodavaca u zdravstvu

'Napadi na medicinsko osoblje još više tjeraju doktore i sestre na odlazak iz Hrvatske'

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 29.01.2019 22:10
  • Objavljeno 29.01.2019 u 22:10
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske oštro osuđuje napade na medicinsko osoblje u zdravstvenim ustanovama, izražava zabrinutost da bi napadi mogli biti i jači i češći, te poziva na promptno poduzimanje mjera kako bi se spriječile još ozbiljnije posljedice

Udruga u priopćenju objavljenom u utorak navečer ističe da su u zadnje vrijeme sve češći fizički i verbalni napadi na medicinsko i drugo osoblje zdravstvenih ustanova, a posljednji napadi na zdravstvene djelatnike Klinike za plućne bolesti Jordanovac i Kliničke bolnice Dubrava tek su neki u nizu. Uz fizičke i verbalne, javljaju se i napadi putem društvenim mreža, kao u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'', na što, poručuje Udruga, također treba obratiti pozornost kako bi se spriječili eventualni izravni incidenti.

U doba kada Republici Hrvatskoj nedostaje liječnika i medicinskih sestara i tehničara, te kada zdravstveni sustav odnosno pružanje zdravstvene skrbi opstaju nesebičnim i predanim radom zdravstvenih djelatnika, ovakvi incidenti, ocjenjuje Udruga, zasigurno ne doprinose pozitivnijoj percepciji medicinskih zanimanja i poticanju ostanka liječnika i medicinskih sestara u našoj državi. Takav odnos prema medicinskom osoblju nezamisliv je u europskim zemljama, koje štite dostojanstvo ljudi koji rade jedan od najtežih i najodgovornijih poslova, ističe.

"Iako je izmjenom Kaznenog zakona, koja je na snazi od početka ove godine, uvedeno kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku, za koje se može odrediti kazna zatvora do pet godina, potrebno je uvesti i osnažiti mjere kojima bi se smanjila mogućnost nastanka napada, kao i adekvatno reagiranje prilikom samog događaja. Postavljanje nadzornih kamera i prisutnost zaštitarske službe neki su od načina za podizanje razine sigurnosti, ali treba poduzeti i mnoge druge aktivnosti kako bi se zaštitilo medicinsko osoblje i omogućilo im nesmetani rad u svojim ustanovama," stoji u priopćenju.

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske ističe da pruža punu podršku inicijativama za podizanje razine sigurnosti zdravstvenih, kao i nezdravstvenih djelatnika u zdravstvenim ustanovama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!