JASNA PORUKA

'A zašto nas ne ukinete kad samo za vas drugorazredni doktori?'

23.01.2017 u 11:11

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), udruga koja štiti prava obiteljskih liječnika, reagirala je na najnovije izmjene Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine

U priopćenju koje potpisuje predsjednica Udruge Vikica Krolo navodi se da su od ranije diskriminirani i zaboravljeni specijalisti obiteljske medicine, koje je zaboravio bivši ministar Dario Nakić kada je mijenjao Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine u srpnju 2016., a sada ih je zaboravio i novi ministar zdravstva Milan Kujundžić, jer se donesene izmjene ne odnose na liječnike specijaliste obiteljske medicine. Kako tvrde, za specijaliste obiteljske medicine vrijedi stari nepovoljni Pravilnik iz 2011. Krolo navodi da su o svemu razgovarali s ministrom Kujundžićem i njegovim pomoćnicima na sastancima u Ministarstvu zdravstva krajem prošle godine i aktivno sudjelovali u E-savjetovanju i dali svoje primjedbe, ali su svejedno izostavljeni.

Pitaju sve, od premijera, ministra zdravstva, njegovih pomoćnika, saborskih zastupnika, HLK, medija, kolega, pacijenata, jesu li oni liječnici drugog reda - nebitni? Nevažni? Ne postojimo? Krolo naglašava da zaboravljeni svakako jesu. 'A kako bi bilo da nas ukinete, ionako smo za vas samo 'drugorazredni doktori' koji ništa ne rade, sve šalju u bolnice gdje se 'pravi doktori' ubijaju od posla, a mi smo samo administratori HZZO-a?' poručuje predsjednica KoHOM-a.

Krolo tvrdi da diskriminirani svakako jesu jer specijalisti obiteljske medicine imaju niži koeficijent plaća od bolničkih doktora, plaćaju veću odštetu od 400.000 kuna za specijalizaciju, a bolnički maksimalno 250.000 kuna, u Ministarstvu zdravstva savjetnici za Primarnu zdravstvenu zaštitu su bolnički doktori…

Na snagu stupio novi Pravilnik o specijalizacijama doktora medicine

Na snagu je u subotu stupio novi Pravilnik o specijalizacijama doktora medicine koji je donijelo Ministarstvo zdravstva, objavila je Hina, s kompromisnim rješenjem po kojem su liječnici obvezni nakon završene specijalizacije vratiti se raditi u zdravstvenu ustanovu koja im je financirala specijalističko usavršavanje, ali i otići iz ustanove uz manju odštetu u slučaju ranijeg prekida ugovora, koje neće morati sami plaćati.

zmijenjeni Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine propisuje obvezu da se liječnik mora vratiti na rad u ustanovu koja je financirala njegovu plaću dok je bio na specijalizaciji, ali da ta obveza rada ne može biti dulja od vremena trajanja specijalizacije. U slučaju ranijeg raskida ugovora o radu, za koje će liječnik morati dobiti i odobrenje Ministarstva zdravstva, bolnica ili dom zdravlja u koje liječnik prelazi morat će platiti odštetu ustanovi iz koje prelazi, pri čemu maksimalni iznos odštete za godine provedene na specijalizaciji iznosi 30.000 eura. Liječnik će iznos odštete sam morati platiti ako ugovor raskine zbog prelaska u privatnu ustanovu ili zbog odlaska na rad u inozemstvo.

Ministar Kujundžić: Novi pravilnik pravičan, iako ne i idealan

Ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da je novi pravilnik pravičan, iako ne i idealan. Ocijenio je kako pravilnik ne sputava mlade liječnike u razvoju karijere, pa i u odlasku, a s druge strane daje određenu sigurnost županijama kao vlasnicima zdravstvenih ustanova na svom području da će kroz odštetu moći pokriti financijski i ljudski deficit.

Novi Pravilnik o specijalizacijama zamjenjuje onaj iz srpnja prošle godine koji je izazvao velike prijepore unutar struke jer je omogućio liječnicima da se nakon specijalizacije ne vrate u zdravstvenu ustanovu odraditi vrijeme provedeno na specijalizaciji te da za to plate minimalnu odštetu.

Kritičari pravilnika tvrdili su kako su na taj način mnoge manje bolnice dovedene u opasnost da ostanu bez liječnika, a specijalizanti su se žalili da su bili izloženi lihvarskim ugovorima koji su trajali dulje od vremena provedenog na specijalizaciji, a za raniji raskid ugovora morali su plaćati i do 1,2 milijuna kuna odštete.