NEPOPRAVLJIVI NASILNIK

Napadač Luke Ritza opet u pritvoru pa opet pušten?

10.03.2009 u 07:57

Bionic
Reading

Jedan od napadača na preminulog Luku Ritza, 16-godišnji J. J., prošli tjedan, neslužbeno doznaje Večernji list, ponovno je završio u pritvoru. Razlog je tomu bila tučnjava iz rujna prošle godine, dok je policija još tragala za Ritzovim napadačima, J. J. je navodno pretukao 15-godišnjaka

Žrtva je nedavno prepoznala napadača, za kojeg se ustanovilo da je sudjelovao i u premlaćivanju tragično preminulog maturanta Grafičke škole Luke Ritza. Mladi nasilnik navodno je nakon ispitivanja kod istražnog suca upućen u pritvor te pred sud za maloljetnike. Ponovno će se braniti sa slobode, otkriva Večernji list.

J. J.-a (16) susjedi opisuju kao mirnog i povučenog, dok njegovi vršnjaci tvrde da je sklon ispadima i tučnjavama od početka osnovne škole.

O tome koliko je dobro da se napadači na Luku Ritza brane sa slobode, žustro je raspravljala javnost čim je objavljeno da je zbog nasilja u pritvoru ostao samo punoljetni napadač S. Š. (18), dok su ostali pušteni da se brane sa slobode.

Na nužnost hitne promjene niza zakona prošli su tjedan apelirali prijatelji pokojnog Luke Ritza. Upozoravali su na to da je prema sadašnjem zakonu sa 16 godina dopušteno zaposliti se i oženiti, ali za bilo kakvo počinjeno kazneno djelo oni od 16. do 18. godine mogu dobiti maksimalno pet godina zatvora.

Onima od 14 do 16 godina smiju se propisati samo odgojne mjere. Na Facebooku grupa Hitna izmjena kaznenog zakona o maloljetnicima trenutačno ima 12.800 članova, koji zahtijevaju od mjerodavnih mjere protiv nasilja.