uoči samita g78

Napad na Kijev: Ukrajinci tvrde da je pogođen vrtić, Rusi da su uništili centar za vojnu obuku

26.06.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Jedna osoba je poginula a pet je ozlijeđeno kada su projektili pogodili u nedjelju stambenu zgradu i dječji vrtić u Kijevu, u napadima koje je američki predsjednik Joe Biden nazvao "barbarskim" na dan otvaranja samita G7 u Europi na kojem će svjetski čelnici razgovaratii o daljnjim sankcijama Moskvi, javljaju agencije.

Četiri eksplozije potresle su središte Kijeva u ranim jutarnjim satima, u prvom takvom napadu na grad u nekoliko tjedana. Kasnije tijekom dana čule su se još dvije eksplozije na južnoj periferiji grada, rekao je reporter Reutersa.

"Rusi su ponovno pogodili Kijev. Projektili su oštetili stambenu zgradu i dječji vrtić", rekao je predstojnik ureda predsjednika Andrij Jermak. Reutersov fotograf vidio je veliki krater od eksplozije pored igrališta u privatnom dječjem vrtiću na kojem su razbijeni prozori.

Šef ukrajinske policije Ihor Klimenko rekao je na nacionalnoj televiziji da je pet osoba ranjeno, a policija je kasnije priopćila da je jedna osoba ubijena.

"To je još njihovog barbarstva", rekao je Biden misleći na raketne napade, koji sudjeluje na samitu G7 u Njemačkoj.

Među onima koji su prevezeni u bolnicu nakon raketiranja u središtu Kijeva je i sedmogodišnje dijete. Napad je prouzročio požar u stambenoj zgradi od devet katova, a djelomično su se urušili sedmi, osmi i deveti kat.

Na mjesto događaja stiglo je gotovo 70 vatrogasaca. Ukrajinska nacionalna garda tvrdi da je jutros na glavni grad ispaljeno najmanje 14 projektila, u najdugotrajnijoj neprekidnoj paljbi koju je Kijev doživio posljednjih mjeseci.

Moskva kaže da su njezine snage izvele napade na tri vojna centra za obuku u sjevernoj i zapadnoj Ukrajini, uključujući jedan u blizini poljske granice.

Korišteno je "visoko precizno oružje ruskih zračnih snaga i rakete Kalibr", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane. Među ciljevima je bio i vojni centar za obuku ukrajinskih snaga u okrugu Staričiju u regiji Lavova, oko 30 km od granice s članicom NATO-a Poljskom - nekoliko dana prije NATO summita u Madridu.

Lokalni dužnosnik je ranije rekao da je bilo najmanje šest eksplozija u regiji Kijeva, zatim u središnjem gradu Čerkasiju, te raketnih udara u regiji Harkiva.

Ukrajina je također komentirala napade. "Ispaljeno je više od 50 projektila različitih tipova - zračnih, morskih i kopnenih", priopćilo je zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga dodavši da je teško presresti ruske projektile poput Iskandera.

Napadi su izvršeni na dan otvaranja samita G7 i uoči sastanka NATO-a, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nazvao ih je pokušajem zastrašivanja Ukrajinaca. "Oni napadaju prije NATO samita", rekao je. "To je možda simbolično, simbolična agresija tijekom ovog dana."