HARAČEM NA RADNIKE

Nameti su bili manji i pod Tahijem

Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Iako je javnost šokirana time što 100 tisuća poreznih obveznika ne plaća krizni porez, Ministarstvo financija puno je razumijevanja za status odvjetnika, javnih bilježnika, privatnih liječnika i obrtnika. Porezni stručnjaci i ekonomisti smatraju da takvom poreznom politikom Vlada kažnjava sve koji zarađuju od rada i time onemogućuje stvaranje srednjeg sloja, koji je zaslužio veće plaće

'Odmah mi je bilo jasno da to nije nikakav previd. Politički je moto HDZ-a udri onoga tko radi i živi od rada, a čuvaj bogate. Bogate se po njima ne smije dirati. HDZ obnaša vlast isključivo s ciljem da štiti bogate', kazao je SDP-ovac Slavko Linić.

Hrvatski se zakonodavac pobrinuo da najveće porezno opterećenje prebaci na leđa građana koji se po prihodima mogu svrstati u srednji ili viši sloj. Nijedan drugi prihod ne oporezuje se po stopama koje se primjenjuju na rad - 45 posto, otkriva Večernji list.

S golemih 45 posto oporezuju se plaće iznad 22.400 kuna bruto, što je ozbiljno ispod europske prosječne plaće. Preračunato u eurski neto i opterećeno prirezom jedva doseže oko 15.000 eura. Na plaće od 8.000 do 22.400 kuna porez na dohodak malo je niži – 35 posto.

'To je kažnjavanje svih koji zarađuju od rada! Onemogućuje se stvaranje srednjeg sloja, koji je zaslužio veće plaće. To su inženjeri, stručnjaci različitih profila - ne samo visoke stručne spreme, nego širi sloj kvalificiranih ljudi', kazao je Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

'Nema dvojbe da su porezna opterećenja prevelika te da porezni sustav valja mijenjati, ovako se čini da je najisplativije dokoličariti', izjavio je za Večernji list Ante Babić, ekonomski stručnjak. Dodaje: 'U dalekom 16. stoljeću pod Franjom Tahijem nameti su bili 10 posto crkvi, 9 kralju, 10 velikašima. Ukupno je, dakle, 30 posto odlazilo na namete, a mi smo danas suočeni s 55 posto poreznog opterećenja.' Objašnjava da bi sada, s tolikim opterećenjem od 30 posto, stotinjak tisuća onih koji rade na crno prešlo u legalnu statistiku, a poduzetnici bi mogli zaposliti još 50.000 ljudi. Time bismo stigli na europsku stopu od 7 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi