kod sela lipa

Nakon zatvaranja kampa, migranti kod Bihaća dva dana u autobusima čekali na premještaj, a sada su im postavljeni šatori

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 01.01.2021 11:35
  • Objavljeno 01.01.2021 u 11:35
Ilustracija/Migranti kod Bihaća

Ilustracija/Migranti kod Bihaća

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine postavili su u petak šatore kod sela Lipa u okolici Bihaća kako bi se tamo smjestile stotine ilegalnih migranata koji su u proteklim danima ostali bez ikakvog skloništa

Vojska je angažirana temeljem odluke Predsjedništva BiH nakon što se državne i lokalne vlasti u Bihaću nisu uspjele dogovoriti kamo smjestiti oko 900 migranata koji su ranije boravili u kampu na istoj lokaciji koji je zatvoren prošlog tjedna.

Iz Vijeća ministara BiH su tražili da se migranti privremeno smjeste u nekadašnji prihvatni centar Bira u Bihaću, što su lokalne vlasti odlučno odbile, a propao je i pokušaj da se dio migranata prebaci u napuštenu vojarnu u Bradini kod hercegovačkog mjesta Konjic jer se tome usprotivilo stanovništvo blokirajući pristupnu cestu. Migranti su dva dana čekali u autobusima da ih se nekamo prebaci a na kraju je Ministarstvo sigurnosti zatražilo pomoć vojske.

"Oružane snage spremne su na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo BiH na dobrobit građana cijele zemlje", stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Migranti bi trebali boraviti pod šatorima dok se na područje sela Lipa ne dopreme kontejneri u kojima je moguće osigurati grijanje pa bi to postala lokacija na kojoj bi tijekom cijele godine moglo boraviti do 1200 osoba.

Procjena je sigurnosnih agencija kako u BiH trenutačno boravi do osam tisuća ilegalnih migranata a njih oko tri tisuće koncentriranih na području Unsko-sanske županije dane provodi na otvorenome ili u devastiranim objektima jer za njih nema mjesta u prihvatnim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Europska komisija upozorila je vlasti BiH da se takva humanitarna kriza ne može tolerirati te je zatražila hitno rješenje kako migranti ne bi počeli umirati od gladi i zime. Vlada Austrije odobrila je hitnu pomoć od milijun eura za pomoć migrantima u BiH a Italija 500 tisuća eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!