PROBLEM U UMAGU

Nakon zabrane prodaje i iznajmljivanja pao interes za POS stanove

31.01.2022 u 20:55

Bionic
Reading

S konačne liste reda prvenstva za kupnju POS stana u Umagu na stranicama Grada Umaga objavljeno je da je Povjerenstvo za utvrđivanje liste reda prvenstva izbrisalo 249 podnositelja zahtjeva.

U obrazloženju se navodi da njih 246 nije u zadanom roku, do 31. prosinca 2021., dostavilo traženu dokumentaciju, odnosno da su, od 25. siječnja 2019. do 31. prosinca 2021. promijenili prebivalište ili stekli nekretninu. Jedna od 249 izbrisanih je zakasnila s podnošenjem zadane dokumentacije, a dvjema osobama s liste su supružnici vlasnici stanova.

Na listi prvenstva iz 2019. bilo je 415 podnositelja zahtjeva u redu čekanja, a broj onih koji ispunjavaju uvjete za kupnju POS stana sada bi mogao biti oko 160. Naime, uvršteni na listu još nisu potvrdili svoju kreditnu sposobnost, piše Glas Istre.

Umaški podnositelji zahtjeva za kupnju POS stana prijavili su se prije pet godina prema utvrđenim kriterijima za kupnju stana iz poticane stanogradnje, a 2018. godine je umaško Povjerenstvo utvrdilo prvi prijedlog liste. Umaški gradonačelnik je 2019. donio ispravljenu konačnu listu reda prvenstva za kupnju POS-a s 415 uvrštenih podnositelja zahtjeva. U međuvremenu je zbog raznih mešetarenja POS stanovima, komercijaliziranja ili prodaje nekretnine izbilo više afera koje su potaknule ondašnjeg ministra graditeljstva Predraga Štromara da se u lipnju 2019. izglasaju izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Izmjenama je uvedena zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova koji su kupljeni u POS programu, bez obzira na način plaćanja, što se utvrđuje kupoprodajnim ugovorom. U zemljišne knjige se zatim stavlja zabilježba na vlasničke listove o zabrani otuđenja ili davanja u najam, koja traje deset godina od sklapanja ugovora o kupoprodaji. Je li to i mnogim Umažanima bio okidač za odustajanje od kupnje ili su im se promijenile životne tj. stambene okolnosti, nije poznato, no Povjerenstvo ih je na temelju propisanih odredbi moralo izbrisati s liste.

U Umagu je u punom zamahu izgradnja četvrte POS zgrade na području Komunele s 84 stana. Katalog stanova su Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama i Grad Umag prezentirali u studenom 2021. i na redu je sklapanje predugovora o kupnji stanova s podnositeljima zahtjeva s konačne liste reda prvenstva.