VAL ORUŽANIH USTANAKA

Nakon Turske, serija pobuna: Armenija, Kazahstan, Jemen...

18.07.2016 u 13:34

Bionic
Reading

Nakon neuspjelog vojnog udara u Turskoj danas se puca na sve strane pa je tako skupina naoružanih radikala iz armenske oporbe zauzela policijsku postaju na periferiji Erevana, odbivši se predati, dok je naoružani muškarac ubio četvoricu policajaca u bivšoj kazahstanskoj prijestolnici Almatiju. Ništa bolja situacija nije ni u Jemenu, u kojem je Al Kaida autobombom ubila pet vojnika

Kako je priopćila armenska služba nacionalne sigurnosti, skupina naoružanih muškaraca upala je sinoć u policijsku postaju na periferiji glavnog grada Erevana, zatočivši pritom osam policajaca.

Tijekom jutra oslobođena su dva taoca, no njih šest još uvijek je u rukama terorista, a prema priopćenju policije, skupina je naoružana velikim količinama oružja.

Policija na sve načine pokušava mirnim putem razriješiti talačku krizu i poziva pripadnike te naoružane skupine da se mirno predaju kako nitko ne bi nastradao.

Skupina koja drži taoce zahtijeva oslobođenje čelnika radikalnog oporbenog Fronta narodnog spasa Žirajra Sefiljana, jednog od sudionika sukoba u Nagorno-Karabahu

Gotovo istovremeno najmanje četvorica policajaca su ubijena, a sedam je u kritičnom stanju nakon pucnjave u bivšoj kazahstanskoj prijestolnici Almatiju

Kako javljaju lokalni mediji, čovjek odjeven u crno istrčao je na ulicu s automatskom puškom i počeo pucati u pravcu lokalne policijske postaje. Očevici tvrde da je pokušao zaustaviti policijsko vozilo, a zatim je pobjegao.


Čitava četvrt je blokirana, a u Almatiju je uvedena najviša razina opasnosti od terorističkih napada. ​Ubrzo zatim je stiglo priopćenje kako je i u drugom dijelu grada došlo do pucnjave, a jedan od napadača je uhićen.

Na području cijelog grada u tijeku je antiteroristička akcija

Po nalogu gradskih vlasti, sve prodavaonice koje se bave prodajom naoružanja u gradu su trenutno zatvorene.

Istog jutra pet vojnika je ubijeno u dva bombaška napada uz pomoć automobila-bombe kojima su cilj bili kontrolni punktovi jemenske vojske u gradu Mukali, nekadašnjem uporištu Al Kaide na jugoistoku te zemlje.

Prema priopćenju jemenske vojske, napad je izvršila upravo Al Kaida.