VELIKA PROMJENA VREMENA

Nakon snjegoždera pogledajte što stiže sa sjevera: Hladni zrak već se gomila nad Skandinavijom i kreće na jug

15.03.2018 u 10:39

Bionic
Reading

Povratak zime za vikend i tijekom slijedećeg tjedna uzrokovat će velika količina hladnog zraka koji se već nagomilava na sjeveroistoku Skandinavije. Neki dijelovi Hrvatske, posebice gorski krajevi, nakon 'snjegoždera' tj. visokih temperatura koje su u samo par dana istopile glavninu snježnog pokrivača, ponovno će biti zatrpani većom količinom snijega

U nekim dijelovima Hrvatske, posebice u gorskim krajevima, past će velika količina snijega a ona će svoj put prema Europi započeti tijekom srijede. Do petka ekstremno hladan zrak za doba godine već će se nalaziti iznad Danske, javlja Istramet.

Kao što možemo odmah zaključiti pregledom priloženih meteoroloških mapa, ekstremno hladan zrak u početku će se premjestiti sjevernije od Hrvatske te će glavninom zahvatiti sjever Poljske, Njemačke, ali i Veliku Britaniju. Primjerice u Londonu temperature zraka snizit će se više od 10 °C ispod prosjeka, a već od subote izgledan je povremen snijeg uz dnevne vrijednosti oko 0 °C.

U Moskvi zima kao da tek počinje. Ni u sljedećih 10-ak dana pozitivnih vrijednosti temperature nema na vidiku. Minimalne noćne temperature pritom bi se mogle približiti -20 °C, dok će se maksimalne dnevne kretati oko -10 °C.

Pritom treba spomenuti kako je temperatura u Moskvi još od 04.02. kada je zabilježeno 0,9 °C u konstantnom minusu.

Zahladnjenje stiže i u Hrvatsku, a period hladnijeg vremena prema svemu sudeći potrajat će barem sedam dana. Pritom ne bi trebalo biti ekstremno niskih temperatura zraka, što je povoljna vijest za poljoprivrednike koji strahuju od novih nepogoda.

Dakle scenarij kojeg je prije nekoliko dana predviđao ECMWF, a o kojem su se već bili naveliko raspisali gotovo svi mediji neće se ostvariti.

Postupan pad temperature zraka očekujemo već tijekom subote, najranije na sjeverozapadu zemlje. Nakon velikog snjegoždera, kako piše Istramet,  tj. visokih temperatura koje su u samo 72 sata u Delnicama otopile 53 cm snijega, u gorju je izgledan novi snijeg kojeg bi moglo biti i u značajnijim količinama.

  • +9
Od snijega i leda do sunca u samo desetak dana Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

Prema trenutnim izlazima prognostičkih modela, snijega bi lokalno moglo biti i u nizinama unutrašnjosti Hrvatske, naročito u nedjelju.

Na Jadranu će zahladnjenje biti slabije izraženo u odnosu na unutrašnjost Hrvatske, no osjećaju hladnog vremena doprinosit će bura. U višim dijelovima središnje Istre i zaleđa pritom nas u nedjelju ne bi trebale iznenaditi ni snježne pahulje.