DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Nakon skandala u školi Šibenik pere savjest oko Anne Frank

26.01.2017 u 13:41

Bionic
Reading

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u petak 27. siječnja obilježit će se u šibenskom Muzeju pobjede, u organizaciji županijske Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, programom posvećenim Ani Frank i podsjećanjem na ustaške zločine u logoru Jasenovac.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta počinje u petak u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije u 19 sati pozdravnim govorom predstavnika organizatora, županijske Zajednice druga antifašista, i predstavnika Židovske općine Split. Programom je predviđeno čitanje ulomaka iz knjige 'Dnevnik Anne Frank' te projekcije dokumentarnog filma o ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac i filma o životu Anne Frank.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se u spomen na 27. siječnja 1945. godine, kada su sovjetske jedince Crvene armije ušle u nacistički logor 'Auschwitz' u Poljskoj. Samo u tom logoru smrti život je izgubilo preko šest milijuna Židova, dva milijuna Roma, 250 tisuća mentalno i fizički hendikepiranih osoba, a ukupno je tijekom Drugoga svjetskoga rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, od čega oko 31 milijun civila.

Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2005. godine, Generalna skupština UN-a donijela je službenu odluku o obilježavanju tog datuma pozivajući sve članice da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i razvijaju obrazovne programe kako bi se sprječio genocid u budućnosti, priopćio je uz najavu programa u Šibeniku Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Šibensko-kninske županije.

Obilježavanje posvećeno Ani Frank dolazi nedugo nakon povlačenja izložbe 'Anna Frank – povijest za sadašnjost', postavljene 17. siječnja u Tehničkoj školi Šibenik. Ravnatelju škole Josipu Belamariću zasmetalo je što su, kako je ocijenio, partizani prikazani "kao cvijeće", za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci pa je tražio da se ti paneli uklone. Organizator izložbe udruga HERMES priopćila je da je bila spremna na kompromise oko ostanka izložbe, ali je Belamarić ostao pri svom zahtjevu te su izložbu povukli.