najveći sukob

Nakon napada muslimana Rohingya u Mianmaru ubijena 32 policajca i pobunjenika

25.08.2017 u 09:41

Bionic
Reading

Najmanje 32 policajca i pobunjenika ubijena su u petak na zapadu Mianmara nakon napada muslimana Rohingya na nekoliko pograničnih postaja, a radi se o najvećem sukobu unazad više mjeseci, po mianmarskim vlastima

'Vojnici i policajci bore se protiv bengalskih terorista', kazao je šef vojske general Min Aung Hlaing na Facebooku objavivši da su poginule 32 osobe. Među njima je jedan vojnik, deset policajaca i 21 borac Rohingya.

Rohingye se smatra imigrantima iz susjednog Bangladeša i zove ih se 'bengalcima' s obzirom da je izraz 'rohingya' tabu u Mianmaru, većinom budističkoj zemlji obilježenoj utjecajem radikalnih redovnika koji osuđuju muslimane kao prijetnju.

Radi se o najubojitijoj epizodi nasilja unazad nekoliko mjeseci u toj regiji, državi Rakhine, obilježenoj jakim tenzijama između muslimana i budista.

Ondje žive deseci tisuća Rohingya, pripadnika muslimanske manjine, žrtava velike diskriminacije u Mianmaru, bez pristupa bolnicama, školama, tržištu rada.

Više od 20 policijskih postaja napalo je oko 150 pobunjenih Rohingya rano ujutro u petak, objavila je prije vojske civilna vlada Aung San Suu Kyi.