vraćaju se u klupe

Nakon ljetnog odmora zastupnike čeka premijerova ocjena prve godine mandata

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2017 12:33
  • Objavljeno 14.09.2017 u 12:33
Zastupnici se nakon dva mjeseca ljetnog odmora vraćaju u sabornicu

Zastupnici se nakon dva mjeseca ljetnog odmora vraćaju u sabornicu

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak, nakon dvomjesečne stanke, aktualnim prijepodnevom počinje novu, petu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje

Sabor nove sjednice, u pravilu, počinje srijedom, no ovoga puta izuzetno će početi petkom. 

Početak zasjedanja u skladu s ustavnim rokom

'Počinjemo 15. rujna, u skladu s ustavnim rokom. Bitna je stvar što je idući tjedan premijer Andrej Plenković na Općoj skupštini UN-a, a kako moramo početi aktualnim prijepodnevom, ako ne počnemo u petak onda bi počeli tek 27, rujna, što bi bilo neprihvatljivo i naišlo na osudu građana', objasnio je nedavno predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Aktualno prijepodne svojim će pitanjem otvoriti nezavisni, odnosno zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, a zatvorit će ga Zlatko Hasanbegović, zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku. Postaviti pitanje premijeru i ministrima želi ukupno 39 zastupnika. 

Aktualno prije podne svojim će pitanjem zatvoriti Zlatko Hasanbegović

Aktualno prije podne svojim će pitanjem zatvoriti Zlatko Hasanbegović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Idući radni tjedan Sabor će, umjesto srijedom, početi već u utorak kada će raspravljati o sedam revizijskih izvješća koja govore o učinkovitosti sustava javne nabave u trgovačkim društvima, financijskoj strani rada političkih stranaka, učinkovitosti nabave i pravilima korištenja službenih automobila proračunskih korisnika itd.

Na dnevnom redu više od sto točaka

Peta sjednica trajat će do kraja listopada, zastupnicima je predložen dnevni red na kojemu je za sada više od sto točaka, od kojih 60-tak čine različita izvješća za prošlu, ali i pretprošlu godinu. 

S posebnim se zanimanjem čeka prvo izvješće premijera Plenkovića o stanju nacije, vjerojatno krajem rujna. Saborski zastupnici i cjelokupna javnost čut će premijerovu ocjenu o prvoj godini njegova mandata, najavio je Jandroković. 

Saborski zastupnici i cjelokupna javnost čut će premijerovu ocjenu o prvoj godini njegova mandata, najavio je Jandroković

Saborski zastupnici i cjelokupna javnost čut će premijerovu ocjenu o prvoj godini njegova mandata, najavio je Jandroković

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

Ocjenu Sabora čekaju izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti i o radu DORH-a za prošlu i pretprošlu godinu. Na dnevnom su redu i izvješća pučke pravobraniteljice, te pravobraniteljica za djecu i za osobe s invaliditetom za prošlu godinu.

Zastupnici će tijekom jeseni dati svoja mišljenja i o brojnim zakonskim prijedlozima, među njima i o novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te prijedlogu da se odgodi primjena poreza na nekretnine.

Izbor sudaca Ustavnog suda

Trebali bi kompletirati sastav Ustavnog suda, odnosno izabrati tri suca, što nisu učinili ljetos kada je oporbeni SDP s HDZ-om već usuglašeni izbor Miroslava Šeparovića, Mate Arlovića i Gorana Selanca uvjetovao osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Po neslužbenim informacijama, SDP je u međuvremenu odustao od uvjetovanja podrške.

Trebao bi se kompletirati i Ustavni sud

Trebao bi se kompletirati i Ustavni sud

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

U novu radnu sezonu zastupnici ulaze svjesni da će za svaki neopravdani izostanak sa sjednice biti kažnjeni sa 150 kuna po danu. Prve kazne za izostanke u srpnju već su izrečene, dobilo ih je 26 od 151 zastupnika, pa su im paušali za kolovoz bili manji od 150 kuna do čak 1350 kuna, kao u slučaju SDP-ova Ivana Klarina, koji je izostao čak devet dana.

Hrvatski sabor redovito zasjeda dva puta godišnje -  između 15. siječnja i 15. srpnja, te između 15. rujna i 15. prosinca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi