saborska ironija

Najviše štete od Mostova zakona protiv 'markiranja' imat će upravo zastupnici Mosta

03.08.2017 u 18:53

Bionic
Reading

Od početka srpnja saborski zastupnici za svaki dan koji neopravdano izostanu iz Sabora bit će kažnjeni sa 150 kuna. Iako se u srpnju devet zastupnika niti jedan dan nisu pojavili u Saboru, a još ih je dvanaest izostalo pet ili više radnih dana, neopravdane izostanke prijavili su samo nezavisni Željko Lacković i sedmoro zastupnika Mosta, stranke na čiju inicijativu je uveden sustav novčanog kažnjavanja zastupnika

Nakon što je na inicijativu Mosta izmijenjen Zakon o pravima i dužnostima zastupnika, od prvog dana srpnja počeli su se brojati izostanci zastupnika kako bi im se na kraju mjeseca za svaki dan koji su neopravdano izostali iz Sabora njihov mjesečni paušal umanjio za 150 kuna. Maksimalna mjesečna kazna za 'markiranje' je 1.500 kuna, koliko iznosi i zastupnički paušal.

U srpnju su zastupnici imali samo devet radnih dana. Devet zastupnika nisu se niti jedan dan pojavili u Saboru, a još dvanaest zastupnika izostalo je pet ili više radnih dana.

Dokument: "Popis svih izostanaka saborskih zastupnika u srpnju"

Unatoč ogromnom broju izostanaka zastupnika zasad je samo njih osam prijavilo svoje neopravdane izostanke. Osim nezavisnog Željka Lackovića, to je učinilo i sedmoro zastupnika Mosta. Ironično, kako stvari zasad stoje, od Mostova zakona najviše financijske štete mogli bi imati upravo saborski zastupnici Mosta.

Nikola Grmoja kaže da je tome zasad tako zato što je Klub zastupnika Mosta jedini saborski klub koji je uredno prijavio sve izostanke svojih zastupnika.

'I ja sam jedan od onih koji je izostao iz Sabora jer sam morao ići na sjednicu Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije položiti svoju zastupničku prisegu. Znao sam da ću biti kažnjen sa 150 kuna jer smo upravo mi iz Mosta u taj zakon ugradili odredbu da je prisustvovanje sjednicama županijskih, gradskih ili općinskih skupština i vijeća također neopravdan izostanak iz Sabora', rekao je za tportal Nikola Grmoja.

Međutim, nitko od zastupnika koji su markirali zasad neće biti novčano kažnjen. Predsjednik nadležnog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader kaže da je odbor dobio' hrpu neodgovarajućeg materijala, na temelju kojeg nismo mogli donijeti nikakvu odluku, pa smo zatražili da se taj materijal dopuni'. Sanader tvrdi da će zbog srpanjskih izostanaka zastupnici ipak biti kažnjeni prilikom isplate paušala za kolovoz.

 

S takvim Sanaderovim tumačenjem Grmoja se ne slaže. 'Predsjednici svih klubova zastupnika trebali su dostaviti nadležnom odboru sve izostanke svojih zastupnika, te za one opravdane priložiti potrebnu dokumentaciju. Problem je nastao jer nisu svi predsjednici klubova dostavili potrebne informacije. Ni šef HDZ-ova kluba Branko Bačić nije dostavio popis izostanaka HDZ-ovih zastupnika. To je problem, a ne zakon koji je vrlo jednostavan. Jasno je opisano što se smatra opravdanim, a što neopravdanim izostankom. Kada Bačić dostavi potrebnu dokumentaciju onda će njegov stranački kolega Ante Sanader lako izračunati koga treba kazniti a koga ne', kaže Nikola Grmoja.  

Inače, zakonom je propisano da će se zastupnicima izostanak sa saborske sjednice opravdati ako dokažu da su bili bolesni, ako su imali smrtni slučaj u obitelji, ako su se morali odazvati sudskom pozivu, te ako su prisustvovali javnim skupovima na koje su pozvani.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao nam je kako je SDP nadležnom odboru dostavio sve 'ispričnice' za SDP-ove zastupnike koji su opravdali svoje izostanke.