JAGMA ZA DAJLU

Nakon iznenađenja, Vatikan traži pojašnjenje Vladine odluke

11.08.2011 u 20:32

Bionic
Reading

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) priopćilo je u četvrtak da je od vatikanskog Državnog tajništva zaprimilo notu u kojoj se traži pojašnjenje odluke Ministarstva pravosuđa o poništenju dosadašnjih rješenja o povratu imovine župi Dajla te vraćanju predmetne imovine Hrvatskoj.

'Vezano uz medijske upite, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija može potvrditi kako je zaprimilo notu Državnog tajništva Svete Stolice kojom je zatraženo pojašnjenje odluke Ministarstva pravosuđa o poništenju dosadašnjih rješenja o povratu imovine župi Dajla te vraćanju predmetne imovine Republici Hrvatskoj', priopćeno je iz MVPEI-a.

'Nakon analize sadržaja note Svete Stolice, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u suradnji s drugim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj, uputit će odgovor na navedenu notu', dodaje se u priopćenju.

Glasnogovornik Vatikana Frederico Lombardi poručio je da je vrlo iznenađen odlukom hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji je jučer utvrdio ništavnost svih rješenja kojima je sporna imovina župe Dajla vraćena porečko-pulskoj biskupiji te spornu imovinu vratio ponovno u vlasništvo države. Izrazio je nadu da će sve zainteresirane strane dobiti priliku sjesti za zajednički stol i ponovno razgovarati o ovom pitanju.

U Vatikanu smatraju da je odluka iz Zagreba motivirana uvjerenjem da su talijanski benediktinci koji polažu imovinska prava na župu Dajla već obeštećeni Osimskim sporazumom.

Vijest o poništenju svih rješenja koja se tiču imovinskih prava u slučaju župe Dajla, Lombadija je veoma iznenadila naročito imajući u vidu, kako je naveo, želju premijerke Jadranke Kosor da problem riješe u duhu suradnje i srdačnih odnosa Svete stolice i Republike Hrvatske. Potez ministra Bošnjakovića ocijenio je pravno nedosljednim.

Stoga je, smatra Lombardi, neophodno je omogućiti zainteresiranim stranama da sjednu za stol i rasprave ovaj imovinski problem. Prema Vatikanu zainteresirane strane u ovom sporu su Biskupija porečko-pulska i predstavnici talijanskih benediktinaca u Istri. Drugim riječima, Dajla je za Vatikan unutarcrkveno, a ne međunarodno pitanje.