BOSANSKI LONAC

Nakon Inzkove prijetnje Dodik se povukao

12.05.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je za beogradske medije da je, kao znak dobre volje, pristao odgoditi referendum o sudu i državnom odvjetništvu BiH te da RS s nestrpljenjem iščekuje sutrašnju odluku visokog predstavnika Valentina Inzka koji mu je zaprijetio smjenom ako ne povuče odluku o referendumu

Dodik je kazao kako RS ima pripremljenu izlaznu strategiju, ma kakav potez povukao Valentin Inzko.

'U međuvremenu su počeli kontakti s Bruxellesom. Pristali smo da, kao znak dobre volje, odložimo referendum u nastojanju da otvorimo dijalog o četiri pitanja koja smo tražili. Pažljivo smo se pripremali kako nam iz Europe ne bi bilo poručeno da u nečemu nismo u pravu', kazao je Dodik.

Cilj RS je, kako je naveo, da se dođe do izmjena zakona, a kako neslužbeno saznajemo međunarodna zajednica će mu izići u susret oko reforme pravosuđa.

'U procesu smo intenzivnih razgovora s određenim europskim strukturama na koji način naći izlaz. Ako u razgovoru s Europom osiguramo da jakom izjavom važan i visokopozicionirani čovjek EU kaže da su zahtjevi koje smo iznijeli opravdani i točni, i referendum gubi smisao jer je njegov cilj da dođemo do rješenja. Kako god se ponašala Europa, pa i Amerika – oni će morati dati tražene odgovore na ova pitanja jer je realnost u BiH nespojiva s pravnim sustavom i u Europi i u Americi', kazao je Dodik.

Na pitanje očekuje li da će Inzko radikalizirati problem i smijeniti ga, Dodik je kazao kako će u tom slučaju zatražiti mišljenje naroda dodavši da 'ga nije birao Inzko, niti se njemu zaklinjao'.

Podsjetimo prethodno je Inzko izjavio da 'potpora međunarodne zajednice koju ima mogla bi uključiti i smjenu Dodika'.

Inzko je ovo izjavio iz Washingtona gdje se u srijedu sastao sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom kojeg je izvijestio ga o opasnom pogoršanju stanja u BiH zbog odluke vlasti RS da raspišu referendum kojim bi doveli u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH.

Inzko je istaknuo kako je u ovom trenutku cilj međunarodne zajednice prije svega osigurati povlačenje ili poništavanje odluke o referendumu.

'No uvijek su sve opcije moguće, uključujući i smjene', upozorio je Inzko ističući kako vlasti RS ne smiju sumnjati u odlučnost međunarodne zajednice da djeluje u BiH.