USTANI, PREDSJEDNIČE

Nakon Holy i Škrlec pozvao na red Josipovića

24.09.2014 u 15:39

Bionic
Reading

Davor Škrlec, europarlamentarac ORaH-a uputio je otvoreno pismo predsjedniku Ivi Josipoviću u ime zastupnika Kluba Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu u kojem ga poziva da 'ustane protiv nepromišljene energetske politike' koju provodi Hrvatska

'Unatoč europskoj zelenoj viziji i zajedničkim ciljevima, Hrvatska u svojoj energetskoj politici planira udvostručiti korištenje energije iz fosilnih goriva. Uz očiglednu činjenicu kako se radi o javnoj politici u potpunoj suprotnosti s europskom, ostvarenje tog cilja planira se kroz korištenje ugljena, najvećeg zagađivača od fosilnih goriva. Kao strateške projekte predstavljaju se termoelektrane Plomin C i Ploče, pozicionirane u krškim područjima izuzetno biološko osjetljivim, ali poljoprivredno i turistički dragocjenim prostorima Hrvatske.

Posebno valja naglasiti kako je TE Plomin C prema trenutnim projektnim postavkama neisplativ projekt bez posebnih potpora države i zajamčenih cijena energije što je u suprotnosti s načelima unutarnjeg tržišta EU. TE Plomin C na ugljen ne stvara nova radna mjesta, nije u skladu sa smjernicama EU energetske politike i ne doprinosi naporima EU u ublažavanju klimatskih promjena. TE na uvozni ugljen dugoročno ne stvara dodanu vrijednost RH niti doprinosi energetskoj sigurnosti EU', ističe Škrlec.

To je u nepunih desetak dana drugi put da ORaH poziva predsjednika Josipovića da učini nešto. Prvi put to je napravila čelnica stranke Mirela Holy kazavši kako 'ne zna zašto predsjednik inzistira na istraživanjima nafte u Jadranu kada je jasno da je to ekološki opasno, a u njemu i nema većih rezervi'. Dodala je tada da njena stranka neće podržati Josipovićevu predsjedničku kandidaturu ustraje li u lobiranju za eksploataciju nafte u Jadranu.