VUKOVARSKI PRAVAŠI NAJAVLJUJU

Nakon ćirilice i referendum protiv gradonačelnika

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 24.03.2010 13:59
  • Objavljeno 24.03.2010 u 13:47
latinica ćirilica montaža

latinica ćirilica montaža

Izvor: tportal.hr / Autor: Hrvoje Sommer

Dan nakon neuspjelih izmjena Statuta grada Vukovara u dijelu koji se odnosi na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, iz vukovarskog HSP-a su najavili da neće odustati od svog 'referenduma o ćirilici', ali su i zaprijetili da će prikupljati i potpise za referendum o smjeni gradonačelnika Željka Sabe i cijeloga Gradskog vijeća

Pravaši su vukovarskoj i hrvatskoj javnosti u srijedu poručili da neće odustati od provedbe referenduma, prozivajući gradonačelnika i nekoliko SDP-ovih vijećnika za licemjerstvo budući su i sami potpisali HSP-ovu inicijativu.

'Potpisali su peticiju, a onda napustili vijećnicu kad se glasovalo o izmjenama Statuta. To je licemjerno, upozorio je Mladen Leovac, predsjednik vukovarsko-srijemskog HSP-a. Smatraju i da se gradski vijećnici HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević i SDP-a bave političkom trgovinom oko pitanja uporabe srpskog jezika i ćirilićnoga pisma u službenoj komunikaciji u Vukovaru.

Po njima je na djelu 'potpuno ignoriranje gotovo 7.000 potpisa građana Vukovara koje je HSP u posljednjih mjesec dana uspio prikupiti za raspisivanje referenduma'. 'Poručujem strankama na vlasti da se s Vukovarom ne igraju', upozorio je Leovac.

HSP je u manje od mjesec dana prikupio potpise više od 20 posto potpisa Vukovaraca, čime su ispunjene pretpostavke da pred Gradskim vijećem Vukovara pokrenu proceduru raspisivanja referenduma.

Tim bi se činom pred građane postavilo pitanje: Želite li da se ukine stavak 3. članka 61. Statuta grada Vukovara koji daje pravo uporabe ćirilice srpskoj nacionalnoj manjini u javnoj te službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara?

Na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća u utorak vijećnici koalicije HDZ – HSP dr. Ante Starčević nisu uspjeli izglasati izmjene Statuta jer nisu imali neophodnu natpolovičnu većinu. SDSS je, posve očekivano, bio protiv, dok su vijećnici SDP-a prije glasovanja o statutarnim promjenama napustili vijećnicu.

Oglasio se i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo poručivši da još uvijek nema bojazni od službene uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma. 'Iduće godine provodi se popis stanovništva i tek će se tada znati hoće li se srpski i ćirilica koristiti u službenoj uporabi u Vukovaru. Do tada je u službenoj komunikaciji hrvatski jezik i latinično pismo', zaključio je Sabo.

Sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, da bi manjinski jezik i pismo bili u ravnopravnoj i službenoj uporabi u određenoj jedinici lokalne samouprave broj pripadnika te manjine mora biti veći od trećine u ukupnom broju stanovnika. Po posljednjem popisu Vukovar ima 31.670 stanovnika, od čega je Srba 10.412, odnosno 32,88 posto, što je manje od trećine stanovništva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi